sunnuntai 18. elokuuta 2013

Karhunvatukka-suklaatorttu


Tänä vuonna myös karhunvatukat kypsyvät aikaisin. En muista, että minään vuonna olisimme syöneet niitä elokuun alkupuolella. Nyt niitä riitti myös suklaiseen torttuun, jonka tein viikonvaihteen herkuksi. Sitä ei toki syöty kahden kesken, vaan nauttimaan siitä pääsivät myös sunnuntaina poikenneet ystävämme.

Olen löytänyt reseptin Suklaaunelmat -kirjasta, jonka sain muutamia vuosia sitten sisareltani. Kirja on täynnä toinen toistaan ihanampia suklaisia leivonnaisia. Huomasin etten ole viime aikoina käyttänyt suklaata juurikaan, koska laatikosta löytyi pari suklaalevyä, joiden viimeinen käyttöpäivä lähestyi. Siispä sitä suuremmalla syyllä tekemään tämä torttu, johon käytin viime vuonna tekemääni karhunvatukkahilloa ja poimin tuoreet marjat pihalta juuri ennen tarjoilua.

Pohjataikina:
175 g vehnäjauhoja
30 g kaakaojauhetta
55 g tomusokeria
85 g voita
1 keltuainen 
(kylmää vettä)

Täyte:
2 dl kuohukermaa
175 g karhunvatukkahilloa
225 g tummaa suklaata
2 rkl voita

Päälle noin ½ litraa karhunvatukoita

Siivilöi kuivat aineet ja kuutioi voi pieniksi. Nypi taikina murumaiseksi tai käytä taikinarautaa. Lisää keltuainen ja tarvitessa kylmää vettä, jotta saat taikinasta pallon. Laita se jääkaappiin tunniksi.

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele 10 x 30 cm piirasvuoka ja kauli taikina kevyesti. Paine vuoan pohjalle ja reunoille. Pane päälle leivinpaperi ja painoksi joko keraamiset piiraspainot, kuivia herneitä/papuja tai riisiä. Paista 30 minuuttia ja nosta jäähtymään. Ota varovasti paino pois päältä ja anna torttupohjan jäähtyä.

Tee täyte: kuumenna kerma ja karhunvatukkahillo paksupohjaisessa kattilassa kiehuvaksi. Lisää rouhittu suklaa ja voi. Sekoita tasaiseksi. Kaada torttupohjan päälle ja anna jäähtyä muutama tunti. 

Juuri ennen tarjoilua järjestä päälle tuoreet karhunvatukat (onnistuu myös pakastetuista, ne pysyvät koossa).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti