perjantai 18. lokakuuta 2013

Banaanisuklaakakku


No niin, eilen tuli kauan odottamani keittokirja, Hugh Fearnley-Whittingstallin River Cottage Fruit Everyday. Ne teistä, jotka lukevat ruokablogiani, tietävät että kyseessä on keittiöguruni kirjoittama kirja. Tähän leipomusblogiini tulen postaamaan tuosta kirjasta joitain leivonnaisreseptejä ajan myötä.

Selasin sitä illalla läpi ja tänään viikon ruokaostoksia tehdessä hankin puuttuvat tarpeet tähän kakkuun, spelttijauhoja ja maustamatonta jukurttia tarvitsi saada, jotta tämän leipominen onnistui. Toin kyllä pussillisen sitruunoitakin samalla reissulla, mutta siitä toisessa postauksessa. Kaapissa oli muutama läpikypsä banaani, joten siksi tämä kirjan resepteistä ensimmäisenä.

1 dl rypsiöljyä
vajaa teelusikallinen jauhettua kardemummaa
175 g ruokosokeria (käytin intiaanisokeria, koska sitä sattui kaapissa olemaan)
1 tl vaniljauutetta (käytin 2 tl aitoa vaniljasokeria)
2 munaa
300 g kuorittua banaania (3 keskikokoista banaania)
3/4 dl maustamatonta jukurttia
200 g spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
hyppysellinen suolaa
100 g tummaa (70%) suklaata rouhittuna
2 rkl ruokosokeria (kakun päälle)

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja paperoi leipävuoka (käytin n. 10 x 27 cm kokoista suorakaiteen muotoista vuokaa). 

Vatkaa isossa kulhossa öljy, sokeri ja vaniljauute vaahdoksi, lisää sitten munat yksitellen vatkaten. 

Soseuta banaanit eri astiassa. Lisää niiden joukkoon jukurtti ja kardemumma ja sekoita hyvin. Lisää öljy-munavaahtoon. Lisää jauhoihin leivinjauhe, ruokasooda ja suola. Lisää taikinan joukkoon sekoittaen. Lisää taikinaan noin puolet suklaarouheesta ja sekoita kevyesti joukkoon.

Kaada taikina leipävuokaan. Ripottele loput suklaarouheesta päälle ja lisäksi pari ruokalusikallista ruokosokeria. Paista uunin keskiosassa noin 55-60 minuuttia. Kokeile tikulla, että kakku on kypsä. 

Anna kakun jäähtyä vuoassaan 10-15 minuuttia ja ota se sitten jäähtymään ritilän päälle. 

Kakku on ihanan mehevä, suklainen ja kardemumma maistuu mukavasti. Huomiseen mennessä maut ovat vielä tasaantuneet ja saavat uusia ulottuvuuksia. Spelttijauhot antavat mukavasti karkeutta kakkuun. Hyvää!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti