lauantai 23. marraskuuta 2013

Briossit


En ole koskaan ennen leiponut briosseja. Nyt oli syksyn ensimmäinen viikonloppu, jolloin ei ollut mitään sovittua, niin päätin kokeilla. Perjantai-iltana vaivasin koneella taikinan nousemaan. 

500 g vehnäjauhoja
50 g sokeria
1 pss (11 g) kuivahiivaa
ripaus suolaa
1,4 dl täysmaitoa
6 munaa (joista 1 voiteluun)
250 g vähäsuolaista voita

Mittaa jauhot, sokeri, hiiva, suola, maito ja viisi kananmunaa talouskoneen kulhoon. Vaivaa viisi minuuttia keskiteholla. Jos teet taikinan käsin, vaivaa 8-10 minuuttia. Lisää pehmeä voi ja vaivaa vielä toiset viisi minuuttia (käsin 10 minuuttia). Taikinan tulee olla tiivistä ja kiiltävää. Peitä kulho tuorekelmulla ja pane yöksi jääkaappiin.




Seuraavana aamuna nosta noussut taikina jääkaapista ja kumoa pöydälle. Taikina on nyt helposti käsiteltävää, tarvitset vain vähän jauhoja pöydälle. Jaa taikina 20 osaan. Ota jokaisesta osasta pieni pala taikinaa erilleen ja pyöritä ensin iso pallo, sitten pikku pallo sen päälle. 

Nosta pallot briossivuokiin (minä käytin kartonkisia Italian leivosvuokia). Jätä kohoamaan tunniksi lämpimään paikkaan.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele briossit munalla ja nosta uunipelti vuokineen kuumaan uuniin. Paista 20 minuuttia tai kunnes ovat kauniin ruskeita. Minä paistoin 16 minuuttia ja jotkut tulivat liian tummiksi, jotkut jäivät vaaleammiksi. Yhtä lukuunottamatta briosseista tuli kilpikonnan mallisia :)



Maku oli joka tapauksessa erinomainen! Ehkä ensi kerralla en tee briosseista tätä mallia, vaan laitan pallon vieri viereen kakkuvuokaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti