keskiviikko 22. toukokuuta 2013

Meikkipussikakku


Tein toissaviikolla tämän kakun Norjassa. Serkkuni tytär pääsi ripille ja hän toivoi jotain tyttömäistä kakkua. Väritoive oli pinkki ja jotain kimallusta myös. En uskaltanut toteuttaa toiveissa ollutta korkokenkää kakun päälle. Katselin huhtikuussa Cake International -tapahtumassa Lontoossa korkokenkämuotteja, mutta ne olivat niin kalliita etten raaskinut ostaa. Jos vaikka ei olisi koskaan toista toivetta tullut.

Ostin lahjaksi uuden vaaleanpunaisen muumimukin, jossa Niiskuneiti istuu meikkaamassa. Siitä tuli idea tehdä meikkipussi. Tämän idean olen napannut jostain, joko kirjasta tai netistä. En omi sitä itselleni. 

Tein nuo ympäröivät meikit kotosalla jo ajoissa ennen matkaa. Siellä on pari pulloa, pari kynsilakkaa, huulipuna, luomivärejä ja sivellin sekä poskipuna siveltimineen. Kuljetin koristeet käsimatkatavarassa Norjaan, jotta ne eivät mene rikki. Myös juhliin tekemäni pikkuleivät kulkivat käsimatkatavarana ja säilyivät tälläkin reissulla ehjänä. Olin joskus pari vuotta sitten varmistanut, että säännöt sallivat pikkuleipien ja sokerikoristeiden kuljettamisen käsimatkatavarassa. Sokerimassaa ei sovi kuljettaa kuin ruumaan menevässä matkatavarassa. Ne näyttävät vaarallisilta läpivalaisussa ja aiheuttavat ainakin käsimatkatavaroiden tarkan tutkimisen. Tilanteesta ja turvatarkastuksesta riippuen ne joko saa jatkaa matkaansa tai jäävät jätteiksi.

Vaihekuvia kakun teosta minulla ei ole, sitä ei vieraassa keittiössä muista kaikkia asioita. Meikkipussin sisällä on vaalea Victoria sponge -kakku, suosikkini. Se on paljon helpompi veistää kuin tavallinen rasvaa sisältämätön sokerikakku. Sekä niin paljon maukkaampi!

Tähän kakkuun tein pohjan pyöreässä 23 cm halkaisijaltaan olevassa vuoassa. Reseptihän on yksinkertainen, kaikkea yhtä paljon. Kaikki aineet huoneenlämpöisinä. Punnitse munat ensin.

Kakku:
350 g munia (tällä kertaa 5 munaa painoivat sen verran)
350 g vähäsuolaista voita 
350 g hienoa sokeria
350 g vehnäjauhoja
2,5 tl leivinjauhetta


Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe.

Notkista voita minuutin verran vatkaimella. Lisää sokeri vähän kerrallaan ja vatkaa kunnes on vaaleaa, pehmeää ja kevyttä. (Pyöräytä kulhon reunat nuolijalla välillä, jotta kaikki vatkaantuu.) Lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Jos alkaa juoksettua, lisää lusikallinen jauhoja.

Lisää jauho-leivinjauheseos vaahtoon nopeasti, sekoita isolla metallilusikalla tai tukevalla nuolijalla kahdeksikkoa tehden. Älä vatkaa tai saat likilaskuisen, kovan kakun.

Voitele ja paperoi vuoka. Paista kakkua 180-asteisessa uunissa 40-50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla. Kypsä kakku myös irtoaa reunoista hieman. 

Anna kakun jäähtyä rauhassa, mielellään seuraavaan päivään. 

Leikkasin seuraavana päivänä kakun kolmeen osaan. Kostutin ja täytin kakun kermamoussella, johon lisäsin sekä vadelmahilloa että persikkasurvosta. Näin sain mukavan vaaleanpunaisen kerroksen kakun sisään ja se sopi hyvin suunniteltuun kakun koristeluun.

Täyte:
5 dl kuohukermaa
2 dl vadelmahilloa
4 persikanpuolikasta soseutettuna
7 liivatelehteä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vadelmahillo ja persikkasose. Kiehauta tilkka vettä ja sekoita mahdollisimman kuivaksi puserretut liivatelehdet kuumaan veteen. Valuta liivateliemi ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan vatkaten. 

Kokoa kakku pestyyn kakkuvuokaan. Laita pohjalle alimmainen levy, kostuta se sitruunajuomalla (7up, Sprite tms.) Tarvitset noin reilun desin limsaa kerrosta kohti. Jaa täyte kerrosten väliin. Ylimmäinen kerros eli kakun päällinen kannattaa kostuttaa alapuolelta, jotta päällinen ei kostu liiaksi. Jos kakku on päältä liian kostea, voikreemiä on vaikea levittää siihen. Laita kakku peitettynä jääkaappiin seuraavaan päivään.

Seuraavana päivänä ota kakku jääkaapista ja muotoile se meikkipussin muotoiseksi. Leikkasin kakusta palan pois yhdeltä reunalta. Vastapäisen reunan leikkasin viistosti alenevaksi. 

Voikreemi:
100 g suolatonta voita
200 g tomusokeria
2 tl vaniljasokeria (käytän aitoa)

Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri vaahdoksi, mausta vaniljasokerilla. Levitä ohut kerros kakun päälle, huolellisesti joka puolelle. Tämä kreemikerros suojaa sokerimassaa kostumiselta. 

Kuorrutus ja koristelu:
noin 1,5 kg valkoista sokerimassaa
erilaisia tomuvärejä ja kimalletta
tukeva alusta kakulle (suurempi kuin kakku)
reilu metri kokonaisuuteen sopivaa silkkinauhaa alustan reunustamiseksi

Käytän valkoista sokerimassaa, jonka värjään tarpeen mukaan. Saatavilla on sokerimassaa useissa eri sävyissä. Kuten jo aiemmin kerroin, tein meikit valmiiksi etukäteen ja olin silloin värjännyt osan massasta vaaleanpunaisen eri sävyillä. Lisäksi värjäsin osan massaa hieman persikkaiseksi ja palan mustanharmaaksi. Muotoilin meikit tietämättä minkälaisia meikkijä sukulaistyttöni käyttää. Jos haluat oikein tarkkana olla, ota selvää mitä tuotteita kakun saaja käyttää ja tee meikit niiden mukaan. Minä tein tällaiset selkopainokset. Väreinä pinkin ja lilan sävyt ja korkit tms. olivat kultakimalteella koristellut.

Aseta kakku tukevalle alustalle haluamaasi kohtaan. Kauli riittävän suuri pala vaaleanpunaista sokerimassaa noin 3 mm paksuiseksi levyksi, jotta saat päällystettyä kakun ympärillä olevan alustan. Tämä vaaleanpunainen alusta saa asettua vaikka laineille niin halutessasi. Toki voit tehdä siitä myös tasaisen. Käytä 2-puoleista teippiä silkkinauhan kiinnittämiseen. 

Seuraavaksi kauli valkoista massaa 3 mm paksuiseksi levyksi. Tee aina riittävän suuri, jotta levy peittää varmasti koko kakun. Aseta levy kakun päälle ja siloittele tasaiseksi. Mahdolliset rypyt yms. voit peitellä koristeilla. 

Seuraavaksi on vuoro meikkipussin nuppilukkokehyksen. Käytin tähän persikan sävyistä sokerimassaa, jonka pyörittelin pitkäksi pötkyläksi, noin sentin paksuiseksi. Tein myös kaksi pyörylää ja kaksi palloa samasta massasta. Asettelin osat paikalleen ja käytin liimaukseen pikeeriä. Lopuksi tupsuttelin kultakimalletta lukkokehykseen. 

Vielä pussin päälle isompia ja pienempia kukkia. Kauli sokerimassaa noin millin ohueksi levyksi ja ota siitä muotilla koristeita. Jos olisin kotoa lähtiessäni tiennyt, että juhlatilassa on perhoskoristeita, olisin ottanut perhosmuotin mukaani. Mutta nyt tuli kukkia, koska kukkamuotti oli mukana. Nämä kukat "liimasin" pikeerillä meikkipussin päälle. 

Viimeisenä oli vuorossa meikkien asettelu kakun ympärille. Ja kakku oli valmis vietäväksi pöytään. 

Sokerimassalla päällystetty kakku on hyvä ottaa huoneenlämpöön noin tuntia ennen tarjoilua, jotta se on helpompi leikata. Myös tämä käytetty kakku itsessään on kovempi kuin perussokerikakku, joten sekin hyötyy huoneenlämmössä olosta ennen tarjoilua.




sunnuntai 19. toukokuuta 2013

Ruis-olut-kauraleipä



Tämän reseptin löysin BBC:n ohjelmasta, jota katsoin muutama ilta sitten. Kyseessä on BBC:n tuottama sarja artisaanileipuri Paul Hollywoodista, Bread. Se on näytetty kevään aikana Britanniassa. Paul Hollywood on toinen The Great British Bake Offin tuomareista. TGBBO on ohjelma, jota olen seurannut muun vaihtoehdon puutteessa YouTuben kautta. Englannissa on syksyllä tulossa neljäs kausi. MTV3 on tuottamassa samalla formaatilla ohjelmaa Suomessa tänä vuonna. 

Resepti kuulosti niin hyvälle, että oli pakko hankkia sopivaa olutta ja kokeilla tätä leipää. Olen hieman muuttanut reseptiä, mutta se vaatii vielä hiukan hienosäätöä ainakin jauhojen määrän osalta. Tätä tulen kyllä leipomaan useamminkin. 


Leipään tarvitset:
350 g ruisjauhoja
150 g täysjyvävehnäjauhoja
10 g suolaa
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1/2 dl ruokosokerisiirappia (esim. Dansukker Cane Suryp)
1,5 dl vettä
2,5 dl olutta

Kuorrutteeseen tarvitset:
1,5 dl olutta
100 g ruisjauhoja
ripaus sokeria
kourallinen isoja kaurahiutaleita

Ostin pintin tummaa lager-olutta, joten käytin leipään vesi-olut seoksen sijasta 4 dl olutta. Siitä jäi vielä kuorrutteeseenkin. Paul Hollywood kertoo ohjelmassaan, että entisaikoina leivän tekoon käytettiin olutta, koska vesi ei ollut juomakelpoista. Siinä oli tietysti myös hieman hiivoja mukana. Totta puhuakseni en käytä Dansukkerin ruokosokerisiirappia, mutta uskon sen olevan samantapaista kuin käyttämäni Lyle's Black Treacle, jota tuon tullessani Englannista. En pidä erityisen makeasta leivästä, joten käytin sitä vain 2 ruokalusikallista. Käyttämäni jauhomäärät ovat kuin reseptissä, mutta ensi kerralla vähennän hieman ruisjauhojen määrää. Ruisjauhot olivat mieheni kotitilalta, samoin vehnäjauhot. Leivästä tuli todella raskasta ja sen nouseminen kesti huomattavasti pidempään kuin PH sanoo. Englantilaiset tapaavat vaivata taikinan pöydällä meidän oppiman kulhossa vaivaamisen sijasta. Se on itse asiassa parempi tapa, olen todennut tähän siirryttyäni. Pöydällä on tilaa enemmän.

Siis valmistusohjeisiin. Sekoita jauhot, suola ja kuivahiiva kulhossa. Lisää siirappi ja neste. Sekoita käsin, kunnes taikina alkaa irrota kulhon reunoilta. Öljyä kätesi, jauhota työpöytä ja ala työstämään taikinaa. Vaivaa 5-10 minuuttia, kunnes taikinasta muodostuu kiiltävä pallo (ylin pikkukuva). Laita kulhoon, peitä tuorekelmulla ja jätä nousemaan lämpimään paikkaan ainakin kahdeksi tunniksi. (Minä nostatin reilut 3 tuntia, siitä tunnin lämpimällä vedellä täytetyn astian päällä. PH sanoo, että nestettä ei tarvitse kuivahiivallekaan lämmittää, hiiva vaan käynnistyy hitaammin. Hidas hiivan toiminta tekee taikinasta maukkaamman hänen mielestään. Nyt en sitten lämmittänyt tuota käyttämääni olutta ja nousu oli todella hidasta.) 

Kun taikina oli lähes kaksinkertaistunut kulhossaan, tein kuorrutteen eli sekoitin ruisjauhot ja ripauksen sokeria oluen kera velliksi. Tämän levitin pyöreäksi muotoillun leivän päälle (toinen pikkukuva), ripottelin päälle kourallisen isoja kaurahiutaleita ja peitin koko komeuden taas kevyesti tuorekelmulla. Jätin taas nousemaan noin 1,5 - 2 tunniksi. (Sillä välin voi tehdä kaikkea muuta.) Kun nostatusaikaa oli kulunut se 90 minuuttia, laitoin uunin kuumenemaan 225 asteeseen. Taas kerran oli leipä kasvanut lämpimällä vedellä täytetyn astian päällä (kolmas pikkukuva). Leipää paistetaan 25 minuuttia 220 asteessa, sitten vähennetään uunin lämpö 200 asteeseen ja leipää paistetaan vielä 10-15 minuuttia. 

Leipä on kypsä, kun sitä koputtaessa kuuluu ontto ääni. Jätä leipä jäähtymään ritilän päälle (alin pikkukuva) ja leikkaa vasta kunnolla jäähtyneenä. 

Ohjelmassa PH, viljan kasvattaja ja mylläri nauttivat tätä leipää pubissa juustojen, chutneyn, etikkasäilöttyjen sipuleiden, selleri- ja omenaviipaleiden kera. Kyytipoikana heillä oli olutta. 

Me nautimme tätä pelkästään voin ja juuston kera sekä parsaruuan lisänä. Leivässä maistuvat sen aineet: ruis, olut, siirappi ja kaura. Vehnän makua en erottanut, mutta se lienee miedontamassa rukiin makua. Ihana happamaton ruisleipä. Suosittelen kokeilemaan!