sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Aprikoosipikkuleivät


Sateinen päivä houkutti leipomaan pikaisesti jotain. Toki asiaan vaikuttaa lähestyvä nimipäiväkin.

Tilasin huhtikuussa Cake International -reissullani vuodeksi lehdet. Vuosikertaa sisältää neljä numeroa seuraavia lehtiä: Baking Heaven, Cake Decoration Heaven ja Cupcake Heaven. Tämä aprikoosipikkuleipien ohje löytyi viimeisimmästä eli Baking Heaven -kesänumerosta. Lehti ilmoittaa lähteekseen Dairy Diary -nettisivuston.

Tämä resepti osui silmiini heti ensimmäisellä selauskerralla ja päätin nyt siis sen toteuttaa.
Reseptistä saat noin 36 pikkuleipää.

175 g voita
110 g taloussokeria
175 g tuorejuustoa
225 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
75 g mantelijauhetta
75 g pehmeitä, kivettömiä aprikooseja
75 g kermakaramelleja

Aloita pilkkomalla aprikoosit ja kermakaramellit pieniksi kuutioiksi. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

Laita kulhoon huoneenlämpöinen voi, tuorejuusto, sokeri, mantelijauhe ja vehnäjauhot kera leivinjauheen. Sekoita taikina tasaiseksi ja lisää loppuvaiheessa aprikoosit ja kermakaramellit.

Ota taikinasta nokareita uunipellille, jätä leviämisen varaa. Laitoin 12 nokaretta pellille ja tilaa oli silloin riittävästi. Paista kymmenen minuuttia. Jätä hetkeksi pellin päälle jäähtymään ja siirrä sitten ritilälle.

Näistä tuli mukavan mureita pikkuleipiä, joissa löytyi sekä aprikoosin että kermakaramellin maku.


maanantai 24. kesäkuuta 2013

Brita-kakku


Tällainen lämmin, suorastaan helteinen kesäpäivä suorastaan vaatii kakukseen Britaa. Tällä kertaa tein siitä pyöreän käyttäen kahta halkaisijaltaan 20-senttistä kakkuvuokaa.

100 g voita
1 dl sokeria
2 keltuaista
1,5 vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

marenki:
2 valkuaista
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
mantelilastuja

täytteeksi:
2 dl kermaa
pari kourallista mansikoita

Tee ensin marenki (näin ei tarvitse pestä vatkaimia välillä), vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri joukkoon vähitellen. Peitä kulho kannella ja jätä odottamaan.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, lisää keltuaiset vatkaten. Siivilöi jauhot ja leivinjauhe, lisää lopuksi maito. Sekoita tasaiseksi ja levitä vuokien pohjalle tasaiseksi. Levitä taikinan päälle marenki ja ripottele mantelilastuja sen päälle.

Paista 175-asteisessa uunissa 20-25 minuuttia. Anna jäähtyä.

Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Nosta ensimmäinen kakkulevy tarjoiluastialle, levitä kerma ja pilko mansikat kerman päälle. Nosta toinen kakkulevy päällimmäiseksi ja kakku on valmis.

Tämä on nopea kakku tehdä vaikkapa yllätysvieraille. Marjoja voit vaihdella sesongin mukaan. Kakusta riittää noin 8 palaa.

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Suklaa-pähkinäpikkuleivät


Sadepäivä oli sopiva päivä jatkaa leivontatouhuja näillä pikkuleivillä. Tai niin, ovatko noin 8 cm halkaisijaltaan olevat enää pikkuleipiä? Samalla tuli vähennettyä kaappien suklaa- ja pähkinävarastoja. 

100 g voita
½ dl tomusokeria
1 dl raakaruokosokeria (intiaanisokeria)
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl ruokasoodaa
1 rkl vaniljasokeria 
150 g tummaa suklaata rouhittuna
2 dl pähkinöitä rouhittuna

Laita kulhoon huoneenlämpöinen voi, sokerit ja muna. Vatkaa vaahdoksi. Sekoita joukkoon jauhot, sooda ja vaniljasokeri. Lisää lopuksi suklaa- ja pähkinärouhe. Sekoita rouheet taikinan joukkoon ja jaa taikina kahteen osaan. Pyöritä tangoiksi ja kääri voipaperiin ja laita jääkaappiin 2-3 tunniksi. 

Käytin tähän annokseen Marabou Premium Lemon&Ginger  -suklaata, koska sen parasta ennen päiväys oli ylittynyt. Tällaista ei olekaan ennen meillä sattunut. Olin onnistunut piilottamaan sen niin hyvin, ettei mieheni ollut sitä löytänyt. Rouhin joukkoon sekä pekaanipähkinöitä että manteleita tällä kertaa. 

Laita uuni lämpiämään 175 asteeseen. Leikkaa taikinatangot noin sentin viipaleiksi ja paista keskimäärin 10 minuuttia.

Tuo sitruuna-inkiväärisuklaa antoin mukavasti uudenlaista potkua näille perinteisille pikkuleiville. Suosittelen kokeilemaan, vaikka ihan tarkoituksella.


maanantai 10. kesäkuuta 2013

Mausteinen raparperi-mangopaistos


Löysin irrallisia reseptejä penkoessani Tate&Lyle -reseptivihkon, jossa oli tämä hieman erilainen raparperipaistoksen resepti. Raparperi kun pihalla kasvaa vaan, täytyy löytää uusia tapoja käyttää sitä.

500 g raparperia
1 iso mango
3 rkl ruokosokeria
1 tl jauhettua inkivääriä

muruseos:
75 g kylmää voita
75 g vehnäjauhoja
100 g kaurahiutaleita
50 g ruokosokeria
1/2 tl kanelia

Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Pese ja pilko raparperi ja levitä paistosvuokaan (minulla on noin 26 cm halkaisijaltaan oleva vuoka). Kuori ja pilko mango, sekoita raparperin kanssa ja mausta sokerilla ja inkiväärillä. Laita uuniin siksi aikaa, kun teet muruseoksen.

Lisää jauhot ja kauraryynit ja paloiteltu voi kulhoon. Nypi kunnes seos murumaista. Lisää sokeri ja kaneli sekoittaen joukkoon. Ripottele muruseos hedelmien päälle. Paista noin 40 minuuttia, kunnes kullanruskea. 

Tarjoile joko vaniljakastikkeen tai vaniljajäätelön kera. Hyvää!

sunnuntai 9. kesäkuuta 2013

Vadelmakakku




Minulla oli ilo tehdä kakku nuoren parin hääjuhlaan. Kakun toivottiin olevan raikas ja vadelmainen. Vadelmat kakkuun morsian toi vanhempiensa marjatilalta. Päälle toivottiin jotain liiloja kukkia. 

Tein kolme uunipellin kokoista sokerikakkupohjaa, väliin limettimehulla maustettua kermamoussea rahkalla kevennettynä ja paljon kokonaisia vattuja mousseen upotettuna.

Sokerikakkupohja
5 munaa
225 g hienoa sokeria
1 rkl vaniljasokeria
225 g vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi, lisää siivilöiden vehnäjauhot joihin leivinjauhe on sekoitettu. Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Tee kolme pohjaa.

Kostutukseen 
n. 8 dl sitruunajuomaa 

Täyte
1 l vispikermaa
400 g maitorahkaa
2,5 dl sokeria
12 liivatelehteä
0,5 dl limettimehua
noin 2 litraa kokonaisia vattuja

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää siihen rahka ja sokeri. Purista liivatteista vesi pois, kuumenna limettimehu ja sekoita liivatelehdet siihen. Valuta ohuena nauhana kermaseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen. 

Leikkaa kakkupohjan sen kokoisiksi, että ne mahtuvat alustalle. Minä käytän kehystä kakun ympärillä, jottei täyte karkaa välistä pois. Kostuta ensimmäinen kakkulevy sitruunajuomalla ja kaada puolet kermaseoksesta levyn päälle. Asettele vatut kerman joukkoon hieman painaen. Aseta toinen kakkupohja päälle, kostuta ja täytä tämäkin väli. 

Koska kakun päälle tulee sokerimassakuorrute, kostutin päällimmäisen kakkulevyn "alapuolelta". Tämä helpottaa kreemin levitystä kakun päälle. Jos päällimmäinen levy on hyvin kostea, se alkaa kuoriutumaan pois kreemiä levitettäessä. Jätä kakku pienen painon alle jääkaappiin yön yli. 

Kreemi
200 g vähäsuolaista voita
350 g tomusokeria
1 rkl limettimehua

Anna voin pehmetä huoneenlämmössä. Vatkaa sitä hieman ja lisää tomusokeri siivilöiden. Vatkaa kunnes on kuohkeaa ja lisää limettimehu loppuvaiheessa.

Päällystä kehyksestä vapautettu kakku kreemillä reunoilta ja päältä. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, kun kaulit sokerimassan kakun päälle. Tarvitset tähän kakun päällystämiseen reilun kilon valkoista sokerimassaa. Kaulit sokerimassa riittävän suureksi levyksi, nosta kakun päälle ja tasoita. 



Taas kakku jääkaappiin ja kaulimaan reunoille tulevaa sokerimassaa. Reunojen koristeluun käytin koristelukaulinta, jossa on kukkaköynnöskuvio.



Liilat kukat ja vihreät lehdet tein aiemmin, jotta ne kuivuvat. Asettelin kukat kakun kulmaan ja lisäsin mukaan pienen sokerisydämen päälle sormukset.


Raparperijuustokakku inkivääriyllätyksellä


Tähän aikaan vuodesta on suurin osa marjoista syöty pois pakkasesta. Meillä on enää mustikoita ja karhunvattuja jäljellä. On aika käyttää runsaana kasvavaa raparperia. Tällä kertaa päätin tehdä pikkuisen yllätyksen kakkuun.

Tein kakun säädettävään reunukseen ja siitä tuli noin 26 senttiä halkaisijaltaan. 

Pohja:
250 g Wilhelmiina-pikkuleipiä (käytin mitä kaapissa oli, noin 1,5 pakettia)
125 g voita
Murskaa pikkuleivät, sekoita sulatettu voi murskaan ja tasoita vuokaan tai reunuksen sisälle, suoraan tarjoiluastialle. Laita jääkaappiin jäähtymään.

Raparperihilloke:
8 ohutta ja mahdollisimman punaista raparperin vartta
0,5 dl raakaruokosokeria
1 dl taloussokeria

Puhdista ja pilko raparperit. Laita ne kattilaan, lisää tilkka vettä ja sokerit. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua muutama minuutti. Tuoreet ja ohuet raparperivarret eivät tarvitse pitkää aikaa pehmitäkseen. Laita hilloke siivilään valumaan, jotta saat mehun kiillettä varten. Anna jäähtyä.

Täyte:
6 liivatelehteä
1,5 prk maustamatonta tuorejuustoa
4 dl vispikermaa
2 dl taloussokeria
raparperihilloke
0,5 dl sitruunamehua
muutama ruokalusikallinen inkiväärisiirappia (voi jättää halutessa pois)

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Pehmitä tuorejuusto. Vatkaa kerma ja lisää juusto sekä sokeri siihen. Sekoita raparperihilloke joukkoon. Kuumenna sitruunamehu ja sekoita puristetut liivatelehdet siihen. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. 

Kaada täyte murupohjan päälle ja tasoita. Valuta inkiväärisiirappia täytteen päälle ja jätä hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mielellään yön yli. 

Kiille:
4 liivatelehteä
3 dl raparperimehua 
1 dl vettä

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Kuumenna vesi ja sekoita puristetut liivatelehdet siihen. Lisää jääkaapissa ollut raparperimehu ja anna hyytyä, kunnes seos on kiisselimäistä. Kaada täytteen päälle ja anna hyytyä 2-3 tuntia.

Irrota juustokakku vuoasta/reunuksesta ja koristele haluamallasi tavalla. Laitoin kakun päälle yllättävän aikaisin kukintansa aloittaneen juhannusruusun oksan. Ruusu ei koske kakkuun, koska upotin sen muoviputkilossa.

Me söimme tätä juustokakkua musiikillisella piknikillä, mutta se sopii erinomaisesti myös kahvipyötään. Inkivääri sopii raparperin kera erinomaisesti. Tässä kakussa se antoi hieman potkua kermaisen raparperiseoksen seassa. Inkiväärin maku tulee tavallaan jälkimakuna.