keskiviikko 16. heinäkuuta 2014

Karhunvattumehulla höystetty kakku


Ystävät olivat tulossa lenkille, joten siinäpä hyvä syy tehdä jotain tarjolle. Karhunvattuja on vielä pakastimessa viime vuodelta ja alkaa olla kiire käyttää niitä, koska uusi jättimäinen sato on tulossa. Siispä etsin reseptiä, jossa saan pieneen kakkuun  menemään paljon marjoja. Hugh Fearnley-Whittingstallin kirjasta Fruit Every Day löytyikin helppo ja nopea ohje.

125 g voita
100 g sokeria
2 isoa munaa
200 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
loraus maitoa (ei ½ dl enempää)
päälle:
500 g karhunvattuja (tai tavallisia vattuja)
noin puolen sitruunan mehu
25-50 g sokeria

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele 23-25 cm halkaisijaltaan oleva keraaminen piirasvuoka. 

Vaahdota pehmeä voi ja sokeria kevyeksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen ja vatkaa välillä. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja sekoita vaahtoon. Lisää maitoa sen verran, että saat helposti levitettävän taikinan. Sekoita taikina tasaiseksi ja kumoa piirasvuoalle.

Paista noin 20 minuuttia, kunnes pinta on kullanruskea. 

Kakun paistuessa kuumenna karhunvatut, tilkka vettä ja sitruunamehu kattilassa. Anna hiljalleen kiehua noin 5 minuuttia eli kunnes marjat ovat pehmenneet. Kumoa marjat kulhon päällä olevaan siivilään ja painele mehu marjoista. Sekoita lämpimän mehun joukkoon sokeri. Älä käytä liikaa sokeria, koska kakkukin on makea. Karhunvatun kirpeys tulee jäädä kakkuun. 

Ota kakku uunista, tee siihen reikiä tikulla ja kaada mehu kakun päälle. Mehua tuntui olevan aivan liikaa ja epäilin, että kakku muuttuu kokonaan punaiseksi mössöksi. Lisäsin mehun kahdessa erässä ja kaikki se imeytyi. Eikä kakku ollut punainen, vain päällinen ja reunat sekä reikien kohdat saivat kauniin värin. Tarjoile joko lämpimänä tai jäähtyneenä. Kermavaahto tai vaniljajäätelö varmasti sopivat erinomaisesti samalle lautaselle. Nauti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti