sunnuntai 26. tammikuuta 2014

Piparipohjainen sitruunajuustokakku


Tähän juustokakkuun voi käyttää niitä viimeisiä joulupipareita, jotka vielä pyörivät purkin pohjalla. Meillä pipareita oli juuri sopivasti jäljellä, vaikken jouluksi tehnytkään kuin tosi pienen taikinan. Jääköhän ensi vuonna piparit kokonaan tekemättä? Saa nähdä.

175 g pipareita murskattuna
75 g sulatettua voita
täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
1 sitruunan mehu
2 tl vaniljasokeria
1 rkl maissijauhoja
2 isoa tai 3 pientä munaa

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Sekoita sulatettu voi piparimurskaan ja painele irtopohjavuoan (25 cm) pohjalle ja reunoille. Laita vuoka täytteen teon ajaksi jääkaappiin.

Notkista tuorejuusto kermalla. Lisää sokerit, sitruunamehu ja maissijauhot. Vaahdota munia hieman ja sekoita täytteeseen. Kaada seos vuokaan ja paista 35 - 40 minuuttia, kunnes pinta saa vähän väriä ja täyte on hyytynyt. Anna jäähtyä kokonaan ennen nostamista tarjoilualustalle. 

keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Andrean esiintymislava



Työkaverini pyysi minua tekemään tyttärensä 5-vuotispäiväksi kakun. Toivomus oli esiintymislava Lego Friends Andrealle. En ollut kyseisistä legoista kuullutkaan, joten nettiä selaamaan ja etsimään tietoa. Mistä lienee on kysymys? Onneksi tytön isä piirsi minulle hahmotelman siitä, mitä heillä on mielessä. Se mallina oli hyvä lähteä suunnittelemaan kakun toteutusta. Päivää ennen kakun tekoa näin lavalle tulevat hahmot ja sen jälkeen olivat mittasuhteetkin jotakuinkin selvillä. Kyseiset legot tulivat pestyinä kakun päälle juhlapöydässä. Niitä, alustaa ja muutamaa tukitikkua lukuunottamatta kaikki oli syötävää.

Kakku oli iso, jotta kaikki tarpeellinen saadaan mahtumaan lavalle ja siitä riittää syötävää suurelle joukolle. Tein kaksi kakkua, toisen 25x25 cm vuokaan ja toisen noin litran vetoiseen leipävuokaan. Kakku oli taas mallia kaikkia neljää yhtä paljon. Paitsi tässä tapauksessa jauhojen tilalta osaksi kaakaojauhetta.

8 munaa (painoivat 450 g)
450 g voita
450 g sokeria
350 g vehnäjauhoja
100 g kaakaojauhetta
4 tl leivinjauhetta

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele vuoat. Sekoita huoneenlämpöinen voi kuohkeaksi, lisää sokeri ja vatkaa vaahdoksi. Lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe. Siivilöi vaahtoon ja sekoita tasaiseksi isolla lusikalla tai nuolijalla. Nostele taikina vuokiin. Taikinaa on noin 2/3 vuoan korkeudesta. Paista pienempää kakkua noin 35 minuuttia, suurempi vaatii noin 50 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tikulla ennen uunista nostamista. Kypsä kakku on hiukan irronnut vuoan reunoista. Anna jäähtyä vuoassa kymmenisen minuuttia ja nosta sitten ritilän päälle jäähtymään kunnolla. Kakku on helpompi leikata, jos se paistetaan täyttämistä edeltävänä päivänä. 

Leikkaa isompi kakku kahteen osaan. Leikkaa pienemmästä kakusta noin 5-6 sentin mittainen pala pois ja leikkaa sitten isompi osa kahteen osaan. Vuoraa käyttämäsi kakkuvuoat tuorekelmulla, laita kakkulevy vuokaan. Kostuta vuoassa oleva kakkukerros sitruunajuomalla. Sitä tarvitset kaikkiaan noin puoli litraa.

Tee täyte:
4 dl kuohukermaa vaahdotettuna
noin 1,5 l vadelmia soseutettuna (sosetta noin 8 dl)
100 g sokeria
11-12 liivatelehteä
1 rkl sitruunamehua

Laita liivatelehdet pehmenemään kulhoon, jossa kylmää vettä. Soseuta vadelmat sauvasekoittimella. Vatkaa kerma. Yhdistä kerma ja vadelmasose, lisää sokeri. Purista vesi liivatelehdistä ja liuota liivatelehdet tilkkaan kuumaa vettä. Lisää sitruunamehu. Anna hetki jäähtyä. Kaada liivateliemi ohuena nauhana vadelma-kermavaahdon joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada täyte kakkuvuokiin niin, että sitä on noin 2,5 - 3 cm. Nosta toinen puoli kakusta täytteen päälle ja kostuta. Peitä tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mielellään yön yli. 

Tee voikreemi kakun ja sokerimassakuorrutteen väliin:
200 g voita
350-400 g tomusokeria
2 tl sitruunamehua
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja siivilöi tomusokeri joukkoon. Vatkaa kuohkeaksi, lisää loppuvaiheessa sitruunamehu.

Pohjana noin 30x30 sentin kakkualusta. Leikkaa kakku sopivan kokoiseksi. Esiintymislavan eteen tulee jäädä tilaa portaille, yleisölle ja kynttilöille. Muotoile pienempi kakku esiintymislavan taustaksi, jossa ovat kaiuttimet ja esirippu. Varmista paikallaan pysyminen kakkutuilla tai grillitikuilla. Levitä voikreemi kakun päälle. Leikkaa pienestä suklaakakkupalasta portaat, tuet portaat cocktailtikulla tai pätkällä grillitikkua. 

Sokerimassaa kului tähän kakkuun kaiken kaikkiaan noin 1,3 kg. Esiintymislavan lattia ja portaiden päällinen oli suklaanmakuista ruskeaa sokerimassaa. Musta ja vihreä sokerimassa olivat valmiiksi värjättyjä, lilan värjäsin itse valkoisesta sokerimassasta. Kaiuttimet olivat lakupaloja, jotka kiinnitin pikeerillä. Ennen tarjoilua päälle aseteltiin pestyt Lego Friends -nuket yms. rekvisiitta.





sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Kinkkupiiras


Kahtena peräkkäisenä päivänä visiittejä taloon, siispä leipomaan jotain suolaista teen seuraksi. Päädyin perinteiseen kinkkupiiraaseen. Tein samantien kaksinkertaisen pohjataikinan, jotta seuraavalla leipomiskerralla se on valmiina pakastimessa. Samalla vaivalla kun saa tehtyä ne kaksi.

Pohjataikina, kahteen piiraaseen 23-25 cm halkaisijaltaan:
6 dl hiivaleipäjauhoja
hyppysellinen suolaa
225 g kylmää voita kuutioina
1 rkl sitruunamehua
5 rkl kylmää vettä
Sekoita jauhot ja suola, lisää kuutioitu voi joukkoon. Nypi, kunnes murumaista tai käytä taikinarautaa. Lisää sitruunamehu ja vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Muotoile kaksi palloa ja kääri ne tuorekelmuun ja pistä toinen jääkaappiin tunniksi, toinen pakastimeen seuraavaa piirasta varten. Ota taikina jääkaapista ja anna sen hetki lämmetä. Kauli piirasta suuremmaksi ympyräksi ja nosta kaulimen avulla piirasvuokaan. Painele pohjalle ja reunoille. Yritä saada taikinalevy pysymään ehjänä. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi. Esilämmitä uuni 225 asteeseen.

Täyte:
1 sipuli 
1 rkl ruokaöljyä
noin 200 g saunapalvikinkkua 
4 munaa
4 dl ruokakermaa
suolaa ja pippuria myllystä
hyppysellinen raastettua muskottipähkinää
2 dl juustoraastetta, käytin voimakasta cheddaria
2 rkl parmesaaniraastetta
timjamia, persiljaa

Kuori ja puolita sipuli. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi ja kuullota pannulla noin 20 minuuttia. Pilko saunapalvikinkku suikaleiksi tai käytä valmiita. 
Sekoita kulhossa munat ja ruokakerma, älä vatkaa. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. 
Ota piiraspohja jääkaapista, pane päälle leivinpaperi ja piiraspainot. Voit käyttää painoina kuivattuja herneitä, papuja tai keraamisia kuulia. Paista uunissa noin 12 minuuttia, ota leivinpaperi painoineen pois ja pane piirasvuoka uuniin vielä 5 minuutiksi. Ota pois ja alenna lämpö 175 asteeseen.
Levitä taikinapohjalle kuullotettu sipuli ja palvikinkkusuikaleet. Kaada munamaito piirasvuokaan ja ripottele juustoraaste päällimmäiseksi. Paista 35 minuuttia, nosta uunista ja ripottele parmesaaniraaste päälle ja paista vielä 10 minuuttia. Nosta uunista ja anna jäähtyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoamista. 
Tarjoa lounaaksi salaatin kera tai suolapalana kahvin/teen kera.

sunnuntai 12. tammikuuta 2014

Linzer torte eli Linzin torttu


Ystäväni Jukka kirjoitti tällä viikolla korvanneensa päivittäisen ibuprofeeniannoksen kupillisella kahvia ja Linzer tortella, vieläpä kolme kertaa. No, vatsani ei kestä ibuprofeenia ollenkaan ja hyvin vähän kahviakaan, mutta päätin kuitenkin kokeilla tämän vaikutusta kipuihin, toisten kipulääkkeiden sijasta.

Linzer torten sanotaan olevan maailman vanhin kakku. Se on peräisin Itävallasta, ensimmäiset reseptit löytyvät 1650-luvulta. Se on murotaikinapohjainen vadelmatorttu, jossa on päällä taikinaristikko. Reseptejä tähän torttuun, kuten muihinkin perinteisiin, on monia. Minä olen tehnyt torttua tällä alla olevalla reseptillä. Se on vuosien takaa, enkä muista enää sen lähdettä. Vadelmahillo on tehty oman puutarhan vadelmista. 

225 g vehnäjauhoja
1,5 tl jauhettua neilikkaa
2,5 tl kanelia
100 g mantelijauhetta
100 g sokeria
2 tl raastettua sitruunankuorta
225 g voita
1 rkl vaniljasokeria

pinnalle:
4-5 dl vadelmahilloa
1 keltuainen
sokeria

Sekoita kuivat aineet keskenään, myös sitruunankuori. Lisää pehmeä voi ja sekoita taikina nopeasti. Ota 2/3 taikinasta ja vuoraa sillä 23-25 sentin irtopohjainen torttuvuoka. Laita vuoka pakastimeen ja loppu taikinasta jääkaappiin kelmun sisään. Ota vuoka ulos pakastimesta tunnin kuluttua ja levitä vadelmahillo taikinan päälle. Ota taikinapala jääkaapista ja pehmitä sitä hiukan ja kauli se noin vuoan mittaiseksi, noin puolen sentin paksuiseksi levyksi. Ota taikinapyörällä noin sentin levyisiä suikaleita ja järjestä ne tortun päälle ristikkäin. Voitele keltuaisella ja ripottele päälle sokeria. Laita torttu takaisin pakastimeen tunniksi.

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Ota torttu pakastimesta ja paista uunin alaosassa noin 45 minuuttia. Anna tortun jäähtyä vuoassaan ja irrota sitten vasta tarjoiluastialle. Säilyy hyvin jääkaapissa. Ota pois jääkaapista noin tuntia ennen tarjoilua. Voit tarjota tätä vadelmatorttua kahvin kera tai kermavaahdon kanssa jälkiruokana. Maistuu jäätelönkin kera. Jos ei kipua viekään, auttaa mielihyvän lisäämisessä.




perjantai 10. tammikuuta 2014

Sitruunakakku kuningatarhilloyllätyksellä


Tämä resepti on Baking Heaven Winter 2013 -numerosta. Se on alunperin Bonne Maman -hillofirman reseptejä ja tehty mustikkahillolla. Sellaista minulla ei ollut, mutta omatekoista mustikka-vadelmahilloa eli kuningatarhilloa kellarista löytyi. Mustikat naapurin poimimia, vadelmat omasta puutarhasta. Käytin siis sitä.

175 g (suolatonta) voita
175 g sokeria
3 munaa
200 g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
25 g mantelijauhetta
yhden sitruunan raastettu kuori
4 rkl kuningatarhilloa (tai mustikkahilloa tai jotain muuta)

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Vuoraa noin litran leipävuoka leivinpaperilla. 

Laita kaikki aineet lukuunottamatta hilloa kulhoon. Vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Lusikoi taikina vuokaan. Tasoita pinta. Laita hillo pursotinpussiin, tee noin sentin reikä pussiin tai käytä isoa tyllaa hillon pursottamiseen. Pursota hillo kakun keskelle ja hieman myös päälle. Paista noin 45 minuuttia, kokeile kypsyyttä tikulla ennen kuin otat kakun uunista. Ripottele kakun päälle sokeria. Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia vuoassaan. Nosta ritilän päälle jäähtymään täydellisesti. 

Tässä on taas kakku sellaisille, jotka haluavat selvitä kakun teosta nopeasti.




keskiviikko 1. tammikuuta 2014

Mausteiset palsternakkakuppikakut


Viimeisimmässä Baking Heaven -lehdessä oli resepti, joka vaati kokeilua pikaisesti. Resepti on alunperin Tammy Donroen kirjasta Wintersweet: Seasonal Desserts to Warm the Home. Palsternakkaa kasvatin viime kesänä omalla kasvimaalla. Onneksi, sillä ruokaosuuskunnan palsternakoille kävi aloitusvuonna huonosti. 

Porkkanaa on perinteisesti käytetty kakkutaikinassa, kuten punajuurtakin. Palsternakkaa ei ole tullut mieleen käyttää leipomisessa, mutta onneksi nyt on tuokin asia korjattu. 

Reseptissä sanotaan, että siitä tulee 15 kuppikakkua. Sain niitä 16 ja ovat vieläkin turhan korkeita. Minulla on vain yksi 12-koloinen muffinssivuoka, joten jouduin paistamaan ne kahdessa erässä. 

Taikina:
225 g kuorittua, hienoksi raastettua palsternakkaa
2,5 dl rypsiöljyä
260 g sokeria
115 g (suolatonta) sulatettua voita
1 tl vaniljauutetta 
3 isoa munaa
280 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ tl ruokasoodaa
1 rkl jauhettua korianteria
2 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää
(½ tl suolaa, jos käytit suolatonta voita)

Kuorrute:
60 g suolatonta voita
110 g maustamatonta tuorejuustoa
40 g tomusokeria
½ dl vaahterasiirappia
25 g saksanpähkinärouhetta (käytin paahdettuja mantelilastuja)

Esilämmitä uuni 175-asteiseksi. Laita paperivuoat muffinssivuoan koloihin. Pese, kuori ja raasta palsternakka.

Mittaa isoon kulhoon öljy, sulatettu voi, sokeri ja vaniljauute hyvin vatkaten. Lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja siivilöi vaahtoon. Lisää palsternakkaraaste ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Annostele taikina paperivuokiin. Paista 25-30 minuuttia, tarkista kypsyys tikulla. Nosta uunista ja anna jäähtyä.

Vatkaa voi ja tuorejuusto tasaiseksi. Siivilöi joukkoon tomusokeri ja jatka vatkaamista, kunnes seos on tasaista. Lisää vaahterasiirappi ja sekoita kuorrute tasaiseksi. Levitä kuorrute kuppikakkujen päälle lastalla. Ripottele käyttämiäsi pähkinöitä päälle koristeeksi. Paahdoin kevyesti käyttämäni mantelilastut. 

Nämä kuppikakut säilyvät jääkaapissa 3-4 päivää. Jos niitä ei syödä. Meheviä ja makoisia olivat. Uskaltauduin käyttämään reseptin mukaisesti jauhettua korianteria, vaikka kesällä sain allergisia oireita tuoreen korianterin lehdistä. Ei tullut reaktiota. Rasvan määrä tuntui suurelta taikinassa, mutta ei se valmiissa maistunut. Näitä teen toistekin.