maanantai 21. huhtikuuta 2014

Hot Cross Brownies


Toinen Lontoon suklaafestivaalin inspiroima resepti. Pääsiäislauantaina oli tiedossa paikallisen suomalais-brittiläisen, Finn-Guild in Lahti, yhteisön Easter Party ja sinne piti keksiä jotain mukaan vietävää. Bongasin eräällä näytteilleasettejalla tavallisten brownien joukossa perinteisestä pitkäperjantain syötävästä Hot Cross Buns'eista. Hieman tuoteselosteen tarkempaa tutkimista ja sitten pääsiäislauantaina omaa reseptiä kehittämään. Resepti on 20 x 20 cm vuokaan.

100 g voita
175 g sokeria
75 g ruokosokeria
125 g tummaa suklaata
1 rkl vaaleaa siirappia
2 munaa
100 g jauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
yhden appelsiinin kuori raastettuna
1 pkt (65 g) kakkutäytettä (sis. appelsiinin ja sitruunan kuorta hillottuna)
50 g rusinoita
1 dl appelsiinimehua

koriste:
100 g tuorejuustoa
keltuainen
30 g tomusokeria

Aloita laittamalla rusinat likoamaan kuumennettuun appelsiinimehuun. Anna niiden mehustua sen aikaa, kun valmistelet taikinaa.

Sulata kattilassa voi, lisää sinne rouhittu suklaa, sokerit ja siirappi. Sekoita kunnes massa on tasaista. Nosta jäähtymään.

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Paperoi 20 x 20 cm vuoka pohjalta ja reunoilta.

Vatkaa munat vaahdoksi ja lisää jäähtynyt suklaamassa vatkaten joukkoon. Kaada rusinat siivilään ja valuta neste pois. 

Sekoita kaakaojauhe ja leivinjauhe vehnäjauhoihin, lisää joukkoon kakkutäyte, appelsiinkuoriraaste ja valutetut rusinat. Sekoita hedelmät kuivien aineiden joukkoon tasaisesti ja lisää seos suklaaseoksen joukkoon. Sekoita massa tasaiseksi ja kaada kakkuvuokaan.

Paista noin 18 minuuttia ja valmista sillä välin koristemassa. Notkista tuorejuusto ja sekoita keltuainen sekä tomusokeri joukkoon. Kun paistoaikaa on noin 7 minuuttia jäljellä, ota vuoka uunista ja pursota ristit brownien päälle. Nosta uuniin vielä 7-8 minuutiksi. Kakun tulee olla sisältä kostea, joten älä paista liikaa!

Nosta uunista ja anna jäähtyä kunnolla. Leikkaa 16 palaan ja asettele tarjolle. Mielestäni onnistuin saamaan leipomukseeni samoja makuja kuin Hot Cross Buns'eissa. Hyvin tekijät kauppansa nyyttikestien pöydässä. 



sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Suklaa-Baileys juustokakku



Olin kevätreissulla Lontoossa viikko ennen pääsiäistä. Sunnuntaina 13. päivä lähdimme aamupalan jälkeen hotellilta suunnistamaan kohti Islingtonia, koska Lontoossa juostiin maraton emmekä halunneet ihmisjoukkojen keskelle. Syynä tuohon suuntaan oli Business Design Centressä järjestetyt suklaafestivaalit, The Chocolate Festival. Semmoisia emme matkakumppanini kanssa olleet kokeneet, joten täytyihän sinne mennä tutkimaan minkälaisia käsintehtyjä suklaita tuolla suklaaholistien luvatussa maassa on tarjolla. 

Heti sisääntulon jälkeen meitä odotti seuraava esillepano ja hieman myöhemmin saimme maistiaiset tuosta juomasta. Mitä sen väliä, että kello oli vasta vähän yli aamukymmenen. En ole alkuperäisen Baileys-liköörin ystävä, mutta päätin kuitenkin maistaa tarjottua juomaa. Hyvä niin, koska siitä tuli heti ajatus tehdä juustokakku. Poistuessamme näyttelyalueelta tuon samaisen simpukan vieressä oli edustaja, joka tiedusteli mitä olin likööristä pitänyt ja vastatessani hänelle suunnittelevani juustokakun tekoa, sain häneltä minipullon tätä Baileys Chocolat Luxea. Lentokentältä ostin sitten pullon matkaan, jottei kokeilu jää yhteen kakkuun. En tiedä onko tätä Baileysin makuvaihtoehtoa vielä saatavilla täältä kotimaasta, joten sen sijasta voi toki käyttää jotain muuta suklaalikööriäkin.

Kehittelin reseptin ja tein tämän testikakun 20 cm irtoreunavuokaan. Annoksesta tuli juuri sopiva kotitarvekakku pääsiäiseksi. 

pohja:
120 g suklaatäytekeksejä 
50 g voita

täyte:
2 dl kermaa
200 g tuorejuustoa
4 liivatelehteä
25 g suklaata rouhittuna
50 cl Baileys Chocolat Luxe -likööriä
25 g tomusokeria

Murskaa suklaatäytekeksit. Sulata voi ja sekoita keksien joukkoon. Laita leivinpaperipala irtoreunavuoan pohjalle (ja reunoille). Tasoita keksimuruseos tasaiseksi vuoan pohjalle. 

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Notkista tuorejuusto ja sekoista se tomusokerin ja suklaarouheen kera kermavaahtoon. Kuumenna likööri kattilassa tai mikrossa, lisää liivatteet ja sekoita tasaiseksi. Kaada täytteen joukkoon samalla vatkaten. Jätä hyytymään noin neljäksi tunniksi. 

Irrota vuoka ja koristele kakku suklaakoristein niin halutessasi. Minä jätin koristelematta. Tämä oli juuri niin maukasta kuin ajattelinkin. Pieni pala täyttää suklaan ja makean nälän. Teenpä toisenkin kerran.





sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Kesäkurpitsa-limettikakku


Tilasin noin vuosi sitten vuosikerran englantilaisesta leivontalehdestä, siitä on nyt tullut kaikki numerot. Viimeisimmässä Baking Heaven -numerossa on monta reseptiä, jotka on jo merkattu kokeiltavaksi. Tämä on yksi niistä. Kuorrutus ei tällä kertaa oikein onnistunut, ensi kerralla en seuraa reseptiä sokeasti. 

1,35 dl rypsiöljyä
200 g sokeria
3 isoa munaa
300 g vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
1,5 tl leivinjauhetta
335 g hienoksi raastettua kesäkurpitsaa
2 limetin raastettu kuori

kuorrute:
200 g tuorejuustoa
100 g tomusokeria
1 limetin raastettu kuori ja mehu
kesäkurpitsasuikaleita koristeeksi

Esilämmitä uuni 160 asteeseen. Vuoraa 20 cm:n vuoka leivinpaperilla. Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi. Pese limetit ja raasta kuoret. 

Vatkaa öljy, sokeri ja munat isossa kulhossa 2-3 minuuttia. Sekoita toisessa kulhossa ruokasooda ja leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi ne vaahtoon. Sekoita lastalla. Lisää limetinkuoriraaste ja kesäkurpitsaraaste ja sekoita taikina tasaiseksi. Kaada kakkuvuokaan. Paista 160-asteisessa uunissa 50-60 minuuttia. Kokeile tikulla kakun kypsyys. Ota ulos uunista ja anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa sitten ritilän päälle jäähtymään. Anna jäähtyä kunnolla. 

Notkista kuorrutetta varten tuorejuusto. Pese ja raasta limetistä kuori. Halkaise se ja purista mehu. Siivilöi tomusokeri tuorejuuston sekaan ja vatkaa, kunnes tasaista. Lisää limetin kuoriraaste ja mehu. Ole varovainen, lisää mehu vähän kerrallaan, ettei käy kuin minulle, että kuorrutteesta tuli liian ohutta! Kuorrute tulisi levittää lastalla kakun päälle tuhdiksi kerrokseksi. 

Koristele kesäkurpitsasta leikatuilla lastuilla. Ne ovat enemmän koristeita, mutta ne voi toki halutessaan syödä myös.

Tätä kakkua teen toistekin. Helppo tehdä, raikas kakku. Taas yksi tapa käyttää kesäkurpitsaa, kun satoa tulee yleensä runsaasti.


torstai 3. huhtikuuta 2014

Mango-passionrahkapiiras


Vastikään saapuneessa Maku -lehden numerossa 2/2014 oli muutama houkuttava resepti. Tässä niistä yksi: lehdessä nämä kulkivat nimellä Eksoottiset rahkaleivokset ja ne oli tehty kantikkaaseen vuokaan. Minä käytin 25-senttistä piirasvuokaa, sain siitä 12 mukavan kokoista palaa. Resepti on suoraan lehdestä.

100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
2,5 dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria (käytin 2 tl)
2 rkl maitoa
täyte:
425 g prk mangoa liemessä (reilut 200 g valutettuna)
2 passionhedelmän hedelmäliha
250 g maitorahkaa
3 munaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
päälle:
20 g tummaa suklaata (2-3 palaa)
2 passionhedelmää (minä käytin vain yhden, koska kaupassa oli vain 3 kypsää)

Vaahdota rasva ja sokeri, lisää muna ja vatkaa joukkoon. Mittaa kaikki kuivat aineet kulhoon ja siivilöi vaahtoon. Lisää maito ja sekoita. Painele taikina paperoidun piirasvuoan pohjalle. 

Esilämmitä uuni 200 asteeseen.

Soseuta valutettu mango sauvasekoittimella. Lisää joukkoon rahka, munat, sokerit ja kahden passionhedelmän hedelmäliha. Sekoita tasaiseksi ja kaada vuokaan pohjan päälle. Tasoita pinta lastalla ja laita uunin keskitasolle. Paista noin 30 - 40 minuuttia. Täytteen tulee olla hyytynyt. Nosta piiras uunista ja jätä jäähtymään kunnolla. 

Sulata suklaa. Leikkaa jäähtynyt piiras paloiksi ja koristele palata suklaapursotuksin. Lisää päälle vielä passionhedelmälohko tai lusikoi hedelmälihaa kuten minä tein. Osta ryppyisiä hedelmiä, ne ovat kypsiä. Sileät hedelmät ovat raakoja, ne kypsyvät kotona noin viikossa.