lauantai 24. toukokuuta 2014

Raparperipiirakka


Nyt niitä taas saa! Raparperia siis. Tässä vaiheessa vuotta niistä ei ole saanut tarpeekseen. Koska ravintolapäivän Kahvila ROK sai ensimmäiset raparperimme ja nyt lisää oli noussut, oli aika tehdä omaan pöytään piirakka. Tämä on pikainen resepti. Tein sen kantikkaaseen,11 x 35 cm piirasvuokaan. Taikina oli tuohon vuokaan hieman liian suuri, joten se riittää hyvin 23 cm halkaisijaltaan olevaan irtopohjavuokaan.

100 g voita
75 g sokeria
1 muna
175 g jauhoja
1 tl leivinjauhetta

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja vaahdota tasaiseksi. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi vaahtoon. Kääntele taikina tasaiseksi. Painele voidellun ja pohjasta paperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Peitä leivinpaperilla ja piiraspainoilla (tai kuivilla herneillä/pavuilla). Paista 10 minuuttia. Poista leivinpaperi ja piiraspainot. 

raparperin varsia
½ dl raakaruokosokeria
½ dl hyytelösokeria
1 dl vettä

Piiraan paistuessa puhdista ja leikkaa raparperi noin 9 cm pätkiksi. Paksummat varret voit halkaista, jotta ne kypsyvät nopeammin. Asettele raparperit piirakalle ja ripottele päälle raakaruokosokeria. Paista piirakkaa noin 20 minuuttia. Peitä puolivälissä leivinpaperilla, jotteivät reunat pala. 

Nosta piirakka uunista ja anna jäähtyä. Kiehauta vesi ja lisää siihen hyytelösokeri. Toimi pakkauksen ohjeen mukaan. Sivele hyytelö raparperien päälle. Anna jäähtyä kunnolla. Irrota vuoasta ja aseta tarjolle. 


sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Tuplatoffee kuppikakut


Tänä vuonna en tehnyt syntymäpäiväkseni kakkua vaan päädyin kuppikakkuihin. Resepti kuppikakkuun löytyi tämän kevään Cupcake Heaven -lehdestä. Kuorrute ja viimeistely oli oma viritelmä. Annoksesta tulee 12 isoa kuppikakkua.

125 g sokeria
125 g voita
2 munaa
1 tl vaniljauutetta
150 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
noin 100 g pieneksi kuutioituja kermakaramelleja

kuorrute:
1 prk mascarpone (250 g)

25 g tomusokeria
1 dl valmista kinuskikastiketta
noin 50 g pieneksi kuutioituja kermakaramelleja

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Laita paperivuoat muffinssivuoan koloihin. 

Vaahdota sokeri ja pehmeä voi, lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Lisää vaniljauute ja sekoita joukkoon. Yhdistä kuivat aineet, myös kermakaramellikuutiot, ja lisää vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi ja annostele paperivuokiin. Paista noin 20 minuuttia. Nosta uunista ja anna jäähtyä hetki vuoassa ja nosta sitten ritilälle jäähtymään kokonaan.

Notkista mascarpone, siivilöi tomusokeri joukkoon ja lisää kinuskikastike. Vaahdota kuorrute ja siirrä pursotinpussiin. Pursota kuorrutetta jokaisen muffinssin päälle ja koristele lopuksi kermakaramellikuutioilla. Tarjoile.

Näistä voisi tehdä pienemmät versiot seuraavalla kertaa, sen verran tuhteja olivat. Herkullisia, ei onneksi ylimakeita.


maanantai 5. toukokuuta 2014

Mokkapalat, aikuisempi versio


Tämä resepti löytyi kokoelmastani, jota olen alkanut kerätä joskus 1980-luvun alussa. En muista, mistä olen ohjeen leikannut. En ota reseptiä omiin nimiini. Nämä eivät ole niitä perusmokkapaloja, joita on leivottu vuosien mittaan usein. Kaakaota ei näistä löydy, vaan kahvia. Ihan kuten nimi sanookin. Aikuisemman version näistä tekee se, että kuorrutukseen käytin kahvilikööriä ja hieman espressoa. Voi tietysti käyttää vain jompaa kumpaa. En ole juonut tämän vuoden puolella kahvia, koska ei vaan maistu. Kahvia sisältävät leivonnaiset maistuvat silti, vaikka teen kera.

Vuoraa leivinpaperilla noin 25 x 40 cm kokoinen uunivuoka. Öljyä leivinpaperi. Esilämmitä uuni 175 asteeseen.

250 g voita
3 dl sokeria
3 munaa
5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ dl pikakahvijauhetta (mielellään espressojauhetta)
2 tl vaniljasokeria
½ dl maitoa

Kuorrute:
250 g tomusokeria
4-6  rkl kahvilikööriä tai espressoa tai niiden sekoitusta
kahvinpapumakeisia

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja vatkaa. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa. Sekoita ne ja maito vaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi. Levitä uunivuokaan. Paista 25 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä.

Siivilöi tomusokeri. Sekoita likööri tai vahva kahvi tai niiden sekoitus tasaiseksi. Laita kuorrute pursotinpussiin ja purista raitoja ristiin rastiin kakun päälle. Ripottele päälle kahvipapumakeisia. Leikkaa paloiksi. Tuosta vuoasta tuli 24 palaa.