sunnuntai 31. elokuuta 2014

Karhunvattu-omenamurupaistos


Karhuvatuille täytyy keksiä jatkuvasti jotain käyttöä. Tänään syksyisen aterian jälkiruuaksi tein karhunvattu-omenamurupaistoksen. Käytin 30 cm halkaisijaltaan olevaa vuokaa.

50 g voita
4-5 omenaa
noin 250 g karhunvattuja
vajaa desi ruokosokeria

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Voitele vuoka, kuori ja pilko omenat pieniksi paloiksi. Lisää omenapalat ja karhunvatut vuokaan, ripottele reilu puoli desiä ruokosokeria päälle. Laita uuniin siksi aikaa kun teet muruseoksen. 

3 dl isoja kaurahiutaleita
1 dl kaura-ruishiutaleita
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruokosokeria
1 tl kanelia
100 g voita

Sekoita kuivat aineet keskenään ja nypi voi joukkoon. Ota vuoka uunista, ripottele muruseos päälle. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista 30 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja tarjoile vaikka jäätelön kanssa. 

Helppo, nopea ja herkullinen jälkiruoka :)

maanantai 18. elokuuta 2014

Karhunvattuteeleipä


Ystäväni Anna ja Jonathan yllättivät minut viime perjantaina tuomalla tuliaisina Englannista uuden kirjan, Teatime Baking Book. Kirjassa on paljon vanhanaikaisia (kirjan kannessa käytetään tätä termiä) reseptejä. Ensimmäiseksi niistä leivoin karhunvattuja sisältävän teeleivän. Karhunvatut kypsyvät keittiön ikkunan takana hyvää vauhtia ja niille täytyy keksiä käyttöä.

Tämä on erilainen marjainen teeleipä, ei korintteja tai rusinoita tässä reseptissä. Tulos on mielestäni kakun ja skonssin risteytys, hyvin kostea ja raskas leivonnainen. Hyvän makuinen kuitenkin ja kelpasi tänään teellä poikenneille vierailleni, joista yksi oli englantilainen ja kaksi saksalaista, sekä isäntäväelle.

350 g vehnäjauhoja
1 tl maustesekoitusta (tätä ei saa Suomessa valmiina, käytin 2 maustemittaa kanelia, 1 maustemitan neilikkaa ja yhden maustepippuria = 1 tl)
175 g voita
175 g sokeria
225 g karhunvattuja
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 rkl mustaa siirappia
2 munaa
½ tl ruokasoodaa
2 rkl maitoa

Esilämmitä uuni 180 asteeseen. Voitele ja paperoi reilun litran vetoinen leipävuoka.

Sekoita mausteseos vehnäjauhoihin. Lisää pehmennetty voi ja nypi murumaiseksi. Lisää sokeri, siirappi, sitruunan kuoriraaste ja mehu sekä kevyesti vatkatut kananmunat ja karhunvatut. Sekoita hyvin. Liuota ruokasooda maidon joukkoon ja kaada taikinaan. Vatkaa taikinaan. 

Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 45 minuuttia ja laske sen jälkeen uunin lämpö 150 asteeseen. Paista vielä 30 - 45 minuuttia, testaa kypsyys tikulla ja jos se on puhdas, teeleipä on valmis. Anna jäähtyä vuoassaan noin 15 minuuttia, Kumoa vuoasta ja jätä ritilälle jäähtymään. 

Kiitokset ihanasta kirjasta, Anna & Jonathan! 





perjantai 15. elokuuta 2014

Mustikkaflapjacks


Viime viikonvaihteessa blogini käynnit olivat ylittäneet 23.000. Sen kunniaksi ehdin vasta nyt leipomaan.

Tämän reseptin löysin BBC Good Food -nettisivustolta. Muutin reseptiä hiutaleiden osalta, alkuperäisessä käytetään sekä normaalikokoisia että isoja kaurahiutaleita. Sitruunan sijasta käytin limetin kuorta, koska sellainen sattui olemaan tarjolla. Blogistani löytyy perusflapjack-reseptikin, tähän tuli mustikoiden lisäksi macadamiapähkinöitä. Mitään kevyttä syötävää tämä ei ole, käy hyvin energiapatukoiksi. Vaikka leikkaankin neliöiksi. Leikkasin 22 x 22 cm vuoassa paistetun levyn 36 palaan. Ovat siis pieniä, mutta tuhteja suupaloja.

250 g voita
140 g ruokosokeria
85 g vaaleaa siirappia
200 g isoja kaurahiutaleita
140 g kaura-ruishiutaleita
140 g macadamiapähkinöitä, karkeasti rouhittuna
1 limetin raastettu kuori
200 g mustikoita
100 g valkosuklaata, rouhittuna

Esilämmitä uuni 160 asteeseen. Paperoi 20 x 20 (22 x 22)-senttinen kakkuvuoka. Jätä paperi reilusti reunojen yli, jotta levy on helpompi nostaa vuoasta.

Laita voi, sokeri ja siirappi kattilaan ja kuumenna hiljalleen, kunnes voi on sulanut. Sekoita kulhossa hiutaleet, macadamiapähkinärouhe ja limetin raastettu kuori. Kaada kattilaan ja sekoita hyvin. Lisää mustikat ja sekoita ne joukkoon. 

Kumoa massa kakkuvuokaan ja painele tasaiseksi ja tiiviiksi kerrokseksi. Paista noin 40-45 minuuttia. Anna jäähtyä kokonaan. Nosta vuoasta papereiden avulla. Leikkaa levy neliöiksi.

Sulata valkosuklaarouhe mikrossa tai vesihauteessa. Valuta sulaa suklaata flapjackien päälle. Anna suklaan jäähtyä kunnolla ennen tarjoilua. Nauti!

Mielestäni limetti sopi erinomaisesti (kuten aina) mustikan kera. Limetit ovat pienempiä kuin sitruunat, joten käytin kokonaisen limetin kuoriraasteen alkuperäisessä reseptissä olleen puolikkaan sitruunan sijasta. Limetin kuori antoi mukavan lisän makeaan herkkuun.