lauantai 27. syyskuuta 2014

Omena-pekaanipähkinämuffinssit


Sain Irmalta nipun menneiden vuosien Country Living -lehtiä ja koska naapurin Ville oli antanut meille Antonovka-omenoita, täytyi kokeilla tätä CL lehdestä löytynyttä reseptiä. Lehdessä siihen suositeltiin käyttämään Bramley-lajiketta, mutta sitä ei meillä ole saatavissa. Samoin kuin Bramley, Antonovka hajoaa keitettäessä nopeasti, joten se on sopivaa käytettäväksi leivonnassa. Reseptissä sanottiin, että annoksesta tulee 12 muffinia, mutta minä sain 16. Kuvassa ne ensimmäiset 12, loput olivat vielä kuvaushetkellä uunissa.

350 g talviomenaa, esim. Antonovka
200 g vehnäjauhoja
110 g ruokosokeria
110 g taloussokeria
2,5 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua kanelia
1,5 tl jauhettua inkivääriä
100 g pekaanipähkinöitä
2,25 dl rypsiöljyä
3 munaa

Kuori ja paloittele omenat kattilaan. Lisää tilkka vettä ja kuumenna. Keitä hiljalleen 5 min. Nosta sivuun jäähtymään.

Esilämmitä uuni 200 asteeseen. Laita paperivuoat muffinssivuokaan.

Sekoita jauhot, sokerit, leivinjauhe, mausteet ja rouhittut pähkinät isossa kulhossa. Mittaa toiseen kulhoon öljy, lisää munat ja vatkaa kevyeksi vaahdoksi. Lisää muna-öljyvaahto ja jäähtynyt omenasose kuivien aineiden joukkoon ja sekoita taikina nopeasti. Jaa vuokiin.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia, kunnes muffinssit ovat nousseet ja kauniin värisiä. Anna jäähtyä ritilällä. 


perjantai 5. syyskuuta 2014

Suklaa-stoutkakku


Koko kesä on mennyt ilman suklaaleipomuksia. Vaikka tuon yhden suklaakakun kesäkuulla julkaisinkin, se oli tehty paljon aiemmin. Syksyn tullen on suklaaherkut tulleet taas mieleen. Tämä kakku on ollut 'tarttis tehdä' -listalla jo pitkään. Meillä on kellarissa muutama stoutpullo lähestymässä parasta ennen päivämäärää, joten täytyi yksi niistä avata leivontaa varten. Resepti löytyi BBC Food -sivustolta. Kakku tehdään 20 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan.

1,5 dl tummaa olutta (käytin Teerenpelin Mokkamatti-kahvistoutia)
75 g tummaa (70%) suklaata
175 g voita
275 g ruokosokeria
2 munaa
175 g vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kuumenna olut ja paloiteltu suklaa vesihauteessa. Vatkaa toisessa kulhossa sokeri ja voi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja sekoita joukkoon. Paista 175-asteisessa uunissa noin tunti. (Alkuperäisessä ohjeessa sanottiin 35 minuuttia, paistoin tarkistuksien kanssa täyden tunnin.) Kakku on kypsä, kun tikku nousee puhtaana. Anna jäähtyä.

Kuorrutus:
100 g suklaata (käytin tummaa, tee makusi mukaan!)
50 g voita
2 rkl tummaa olutta 
100 g tomusokeria
(paahdettuja pähkinöitä valinnan mukaan koristeeksi, jos niin haluat)

Sulata suklaa, voi vesihauteessa yhdessä oluen kanssa. Kun massa on hieman jäähtynyt, siivilöi joukkoon tomusokeri ja vaahdota. Levitä jäähtyneen kakun päälle. Voit koristella kakun halutessasi paahdetuilla pähkinöillä.

Kakun reunat kovenivat pitkässä paistossa, mutta lähes karamellisoituvat eli oli kuin olisi toffeeta syönyt! Sokerin määrähän on kakussa todella suuri. En uskaltanut sitä vähentää suinpäin. Erittäin täyteläinen kakku, josta ei voi sanoa että siinä olutta olisi. Minä maistoin teen kera, mieheni tietenkin tuon kahvistoutin.