tiistai 10. marraskuuta 2015

Korvapuustit

Kuva: Finn-Guild



Edellisestä kirjoituksestani onkin jo kulunut aikaa. Sen jälkeen leipomisen pääpaino oli korvapuusteissa, koska olin kesällä voittanut kakullani paikan Finn-Guildin The Great Finnish Bake Off'iin Lontooseen. Siellä tuli leipoa puolen litran taikina korvapuusteja. Tein puolen tusinaa kokeilutaikinaa ennen syyskuun lopun kilpailua. Kilpailu järjestettiin Waitrose Cookery School'issa. 

Otin huomioon reseptissäni sen, että Englannissa ei tunneta desin mittaa ja käytin kaikkeen mittaamiseen vaakaa. Sillä tavoin sain myös varmuuden käytettyjen aineiden määrästä. Desimitan voi täyttää väljemmin tai tiiviimmin. Resepti piti tallentaa muistiin, mitään ei saanut olla paperilla. Tarvittavat aineet olivat tarjolla, kuten myös tarvittava välineistö. Asia, jonka olin unohtanut suunnitelmissani oli se, että uunipellit Englannissa ovat huomattavasti pienemmät kuin meillä. Minulla on 60 cm levyinen uuni ilman kiertoilmaa ja sain puolen litran taikinasta leivotut puustit paistettua kahdella pellillä. Uunipellit olivat kilpailupaikalla reilut 30 cm kanttiinsa ja jouduinkin paistamaan pullat viidessä erässä. 


Mutta nyt siihen reseptiin. Lupasin kirjoittaa sen tänne, koska työpaikalla joutuivat syömään koe-eriäni ja kyselivät reseptini perään. 

½ l maitoa 
50 g tuorehiivaa
170 g sokeria
1 muna
1 tl suolaa 
16 g (2 pussia tai tuubia) kardemummaa
900 g jauhoja
200 g voita

Täyte:
100 g voita
85 g sokeria
15 g kanelia

Voiteluun muna ja pinnalle raesokeria.

Pullan leivontaohje on perinteinen, mutta kirjaan senkin. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murustele hiiva siihen. Lisää sokeri, muna, suola ja kardemumma. Tässä vaiheessa käytän vispilää, kunnes jauhoja on lisätty noin puolet. 

Lisää jauhot vähitellen ja aloita vaivaaminen kädellä. Loppuvaiheessa vaivaa taikinaan pehmeä voi. Peitä leivinliinalla ja jätä nousemaan. 

Taikinan tekoon kilpailussa annettiin puoli tuntia, mikä riitti hyvin vaikka käsin taikinan vaivasinkin. Säännöt saatuani olin ollut huolissani aikataulusta. Taikinan nousemiselle tuli jättää 1 tunti ja 15 minuuttia. Tämän takia käytin kokeilujen jälkeen taikinaa voita enemmän kuin olen koskaan puolen litran pullataikinaan käyttänyt. Näin ei taikina noussut liian nopeasti. 

Kilpailun tuomareina olivat keittiömestari Helena Puolakka, Pirjo Pellinen Suomen Lontoon suurlähetystöstä ja Markku Launonen Finndeli'stä. He kiertelivät keittiössä leivonnan aikana jututtamassa leipureita ja tekemässä huomioita työskentelystä. 

Taikinan kohottua kumoa se kulhosta pöydälle ja painele ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan ja kauli ohueksi levyksi. Levitä puolet pehmeästä voista taikinalevylle. Sekoita sokeri ja kaneli ja ripottele puolet siitä voidellulle taikinalevylle. Rullaa tiiviiksi ja leikkaa 12 palaksi. Nosta palat uunipellille leivinpaperin päälle nousemaan. Paina peukaloilla keskeltä. Toista sama lopulla taikinalla. Anna puustien kohota puolisen tuntia. Voitele puustit munalla, ripottele päälle raesokeria koristeeksi ja paista 240 asteisessa uunissa 11 minuuttia. 

Puustien tekoon, paistoon ja esillepanoon oli varattu riittävästi aikaa, mutta tuo monella pellillä paistaminen toi oman haasteensa. Täytyy tunnustaa, kuten tuomareillekin arvostelun hetkellä sanoin, että kilpailussa tekemäni puustierä oli huonoin kaikista. Sain kolme kaunista puustia, yhden jokaiselle tuomarille. Puustien ulkomuoto ei ole koskaan ollut vahva alueeni, joten panostin pehmeään ja maukkaaseen taikinaan. Koristelin puustit pienin Suomen lipuin. 

Leipureita oli kahdeksan, meistä kaksi tuli Suomesta ja loput Englannista. Kaikille Englannista tulleilla osallistujilla oli yhteys Suomeen, kuinkas muuten koska oli Finn-Guildin tapahtumasta kyse. Kilpailu oli osa Finn-Guildin 50-vuotisjuhlallisuuksia. 

Päivä oli hauska, uusi kokemus ja kyse oli itseni voittamisesta, kun uskalsin osallistua tuohon kisaan. Kuinka siinä kävi? Sain arvostelussa kiitoksia hyvästä taikinasta, sopivasta kardemumman ja kanelin määrästä ja pehmeästä pullasta. Pääsin toiselle sijalle suureksi yllätyksekseni. Voittajaksi tuli Hanna Lontoosta ja kolmas oli Kathryn Tampereelta. Toimme siis Suomeen kaksi palkintosijaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti