sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Banaani-porkkanakeksit


2 ylikypsää banaania
350 g porkkanaraastetta
1 dl öljyä
200 g kaurahiutaleita
300 g vehnäjauhoja

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Paperoi uunipelti.

Raasta porkkana hienoksi. Survo banaanit kulhossa, lisää porkkanaraaste. Lisää öljy ja lisää kuivat aineet. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa vettä.

Painele taikina uunipellille noin sentin paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinapyörällä tai veitsellä paloiksi ja paista noin 1 h 15 min. Anna jäähtyä pellillä. Irrottele paloiksi. Säilytä peltirasiassa ja tarjoile silloin tällöin koirallesi.

torstai 5. helmikuuta 2015

Suklaatäytteiset pikkuleivät


Nämä pikkuleivät olivat yksi kummitytön kanssa leivotuista. Halusinopastaa tytön pursotettaviin pikkuleipiin, koska hän ei ollut niitä aiemmin tehnyt.  Resepti on Leivotaan -lehden numerosta 1/2015. Muokkasin sitä hieman, jätin suolan pois, koska sitä on voissa ja käytin suklaatäytteeseen vain suklaata ja kermaa.

250 g voita
1 dl tomusokeria
2 rkl vaniljasokeria
150 g perunajauhoja
120 g vehnäjauhoja

täyte:
150 g tummaa suklaata
1,5 dl kuohukermaa

Tee ensin täyte: Rouhi suklaa karkeasti. Kuumenna kerma kattilassa, nosta se pois levyltä ja lisää suklaa joukkoon. Sekoita tasaiseksi. Laita täyte jääkaappiin noin tunniksi.

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Paperoi pari uunipeltiä.

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää peruna- ja vehnäjauhot joukkoon siivilöiden. Sekoita tasaiseksi. 

Laita iso tähtitylla pursotinpussiin. Siirrä taikina pursotinpussiin. Pursota ruusukkeet leivinpaperille. Jätä hieman väliä.

Paista 10-12 minuuttia, nosta uunista ja anna jäähtyä.

Siirrä hieman jähmettynyt suklaatäyte pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla. Käännä puolet pikkuleivistä ylösalaisin ja pursota suklaatäytettä niille. Paina varovasti päälle toiset puoliskot. Pikkuleivät ovat hyvin mureita, joten käsittele niitä varovasti.






sunnuntai 1. helmikuuta 2015

Omenainen kahvikakku


Tämä kakku löytyy reseptikansiosta nimellä Tean kakku, koska olen reseptin joskus hyvin hyvin kauan sitten saanut Tealta. Tapani mukaan muutin tilavuusmitat painoiksi. En ollut sitä vuosiin tehnyt, mutta nyt täytyi leipoa viemisiksi jotain omenaista, koska menimme käymään Omppu Tontun Luomutilalla. Tarkoitus oli käydä rapsuttamassa meille pääsiäisenä lihoina tulevaa pässiä ja ihastelemassa myös vuoden ensimmäisiä pikkuisia karitsoja. Ja tietenkin jutustelemassa isäntäväen kanssa.

150 g voita
150 g sokeria
2 munaa
250 g vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
3 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria
2 dl omenasosetta

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota 23 cm pyöreä kakkuvuoka. 

Vaahdota voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen ja välillä vaahdottaen. Sekoita kuivat aineet toisessa kulhossa ja siivilöi vaahtoon. Sekoita lopuksi omenasose taikinaan. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista uunin keskiosassa noin 50 minuuttia. Testaa tikulla kakun kypsyys. Kakku irtoaa vuoan reunoista, kun se on kypsä.

Tämän kakun koristeeksi laitoin omenan muotoisen pikkuleivän, koska samana päivänä paistoin pikkuleipiä muuhun tarkoitukseen. Sivelin hieman omenasosetta pikkuleivän pohjaan ja painoin kakun päälle. 

Tuplasuklaapikkuleivät


Kummitytön kanssa yleensä leivomme yhdessä ennen joulua. Tämä jäi joulujuhlien vuoksi tekemättä, joten päätimme leipoa tytön 12-vuotissyntymäpäiville pikkuleipiä. Tässä niistä ensimmäiset. Ohjeessa oli kolmen suklaan pikkuleiville, maitosuklaata ei ollut talossa, joten näistä tuli kahden suklaan pikkuleipiä. Kaakaota ei taikinassa ole, tumma väri tulee tummasta muscovadosokerista, jota käytin ohjeessa mainitun vaalean muscovadosokerin sijaan. 

200 g voita
160 g tummaa muscovadosokeria
160 g fariinisokeria
1 rkl vaniljasokeria
1 muna
325 g vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
100 g tummaa suklaata rouhittuna
100 g valkosuklaata rouhittuna

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää muna ja vatkaa huolellisesti. Sekoita kuivat aineet, myös suklaarouheet, toisessa kulhossa lisää vaahtoon. Sekoita nuolijalla ja viimeistele käsin. Muotoile taikinasta tanko, kääri se kelmuun ja laita jääkaappiin 2-3 tunniksi. 

Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Paperoi 3-4 uunipeltiä. Leikkaa taikinatanko noin 40 palaksi. Muotoile käsin palloiksi ja paina leivinpaperin päälle. Jätä reilusti tilaa pikkuleipien väliin, ne leviävät.

Paista noin 12 minuuttia. Anna jäähtyä ritilällä.