sunnuntai 5. huhtikuuta 2015

Appelsiinijuustokakku


Rakastan sitruunaa, mutta täksi pääsiäiseksi päätin tehdä appelsiinijuustokakun. Appelsiini maistuu suklaan kera ja halusin tehdä tähän suklaisen pohjan. 

Pohja
100 g digestive-keksejä
15 g kaakaojauhetta
50 g voita

Hienonna keksit ja lisää kaakaojauhe joukkoon. Sulata voi ja sekoita se keksimuruihin. Painele 18-senttisen irtoreunavuoan pohjalle. 

Täyte
2 dl kermaa
200 g maustamatonta tuorejuustoa
2 appelsiinin kuoriraaste
2 appelsiinin mehu
4 liivatelehteä 

Laita 4 liivatelehteä likoamaan. Vatkaa kerma ja sekoita siihen notkistettu tuorejuusto. Pese appelsiinit ja raasta kuoret juustoseokseen. Purista mehu ja kaada siitä lähes kaikki juuston joukkoon. Kuumenna noin ½ dl mehua ja liota puristetut liivatelehdet siihen. Sekoita ohuena nauhana juustomassaan koko ajan sekoittaen. Kaada keksipohjan päälle ja laita jääkaappiin hyytymään, vähintään 4 tunniksi. 

Kiille
1,5 dl appelsiinimehua
1,5 liivatelehteä

Liota liivatelehdet ja kuumenna tilkka appelsiinimehua. Sulata puristetut liivatelehdet kuumaan mehuun ja kaada loppu mehu joukkoon. Anna jäähtyä, kunnes on kutakuinkin kiisselin tapaista koostumukseltaan. Kaada hyytyneet täytteen päälle ja anna hyytyä.

Irrota kakku vuoasta myös kiilteen hyydyttyä, varaa tähän 1-2 tuntia. Koristele haluamallasi tavalla. 

keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Päärynä-pistaasi-suklaakakku


Sain talvella ystävältäni taas muutaman keittökirjan, yksi niistä oli Suklaa - 365 vastustamatonta makuelämystä. Tämä on ensimmäinen kirjan resepteistä, se osui silmääni heti ensimmäisellä selauksella. 

150 g voita
150 g sokeria
3 munaa
1 tl vaniljauutetta
150 g vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
200 g tummaa suklaata paloiteltuna
1 päärynä kuorittuna ja kuutioituna
60 g pistaasipähkinöitä rouhittuna

Voitele ja korppujauhota 1,5 litran leipävuoka. Esilämmitä uuni 175 asteeseen. Kuori ja rouhi pähkinät, paloittele suklaa ja kuutioi päärynä.

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri, lisää munat yksitellen välillä vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Sekoita sitten päärynäkuutiot, suklaa- ja pähkinärouhe jauhoihin. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada vuokaan. Tasoita pinta ja paista 50-60 minuuttia. Kokeile tikulla kypsyyttä. Kakku on kypsä, kun reunat ovat hieman irronneet ja tikku jää kuivaksi. Anna jäähtyä vuoassa noin 15 minuuttia ja kumoa sitten ritilälle jäähtymään. Ennen tarjolle asettamista puuteroi tomusokerilla.