maanantai 31. elokuuta 2015

Brownie cookiet


Kuluneella viikolla huomasin norjalaisesta Passion 4 Baking -blogista aivan uskomattoman pikkuleipäohjeen. Sitä varten oli sunnuntain ukkosmyrskyn keskeyttäessä pihatyöt lähdettävä hakemaan lisää suklaata.

Tällä ohjeella sain 24 todella suklaista ja makeaa pikkuleipää.

350 g tummaa suklaata (tällä kertaa käytin 44 % kaakaota sisältävää)
40 g voita
2 munaa ja 1 keltuainen
1 tl vaniljauutetta
150 g sokeria
35 g vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta

Sulata 200 g suklaata ja voi vesihauteessa. Nosta jäähtymään. Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen (kiertoilmalla 180c).

Vatkaa munat, keltuainen, vaniljauute ja sokeri vaahdoksi 15 minuutin ajan. Tämä tuntui tosi pitkälle ajalle, mutta tein kuten ohjeessa oli.

Siivilöi sitten jauhot joukkoot sekoita tasaiseksi. Kaada suklaa-voiseos ja rouhittu 150 g suklaata mukaan sekoittaen. Anna taikinan levätä 10 minuuttia. 

Lusikoi nokareet väljästi uunipellille. Laitoin 9 nokaretta per pelti, joten niitä tuli kaksi ja viimeiselle jäi 6 nokaretta. Paista 9-10 minuuttia. 

Anna jäähtyä ritilällä, kunnes ovat täysin jäähtyneet. Tarjoile maidon, kahvin tai teen kera, miten itse haluat.

Suklaaholistin unelmia sanoisin. Minulle liian makeaa. Seuraavalla kerralla käytän 70 % suklaata, niin varmasti maku paranee.

perjantai 14. elokuuta 2015

Arlettet


Viikko sitten keskiviikkona alkoi kuudes kausi BBC:n The Great British Bake Off -sarjasta. Sitä tulee katsottua suorana lähetyksenä netin välityksellä. Kymmenen keskiviikkoa myöhään valvomista ja paljon uusia ideoita. 

Ensimmäisellä viikolla siellä tehtiin kakkuja, toissa päivänä tulleessa toisessa jaksossa oli vuorossa pikkuleivät. Teknisenä tehtävänä leipureilla oli arlettet. En ollut koskaan moisista kuullutkaan, mutta ohjelman edetessä totesin että niitä täytyy kokeilla. Olen lapsesta saakka tykännyt suurista ja pienistä voitaikinaleivonnaisista, on niitä sitten kutsuttu kanapeeksi tai palmieriksi. Kanapee/canapee on myös kahdenistuttava sohva tai pieni voileipä. Arlette on samaten molemmilta puolilta paistettava, voitaikinasta tehty pyöreä tai ovaali herkku, jossa on mausteena kanelia. Siispä etsimään netistä toisen tuomarin, Paul Hollywoodin resepti, jonka mukaan leipurit ohjelmassa niitä tekivät. Raaka-aineet tähän herkkuun löytyy kotoa käytännössä aina. En heti torstaina ehtinyt, koska niiden tekeminen on aikaa viepää. Reilut kaksi tuntia meni aikaa kahdeksan jättikokoisen pikkuleivän (?) tekoon. Taikinan työvaiheiden välissä ehti tekemään paljon muita hommia. 

taikina:
120 g vehnäjauhoja
40 g sulatettua voita
50 ml kylmää vettä

voikerros:
125 g huoneenlämpöistä voita
50 g vehnäjauhoja

täyte:
50 g sokeria
2 tl kanelia

Tarvitset lisäksi tomusokeria kaulitsemiseen.

Mittaa kulhoon taikinan jauhot, sulatettu voi ja kylmä vesi. Sekoita taikinaksi. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa sitä 5 minuuttia, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Muotoile taikinasta noin 10 x 15 cm kokoinen suorakaide. Kääri tuorekelmuun ja laita jääkaappiin tunniksi.

Tee voikerros. Vaahdota voi ja jauhot sähkövatkaimella. Laita pöydälle pala tuorekelmua ja kaavi voi-jauhoseos sen päälle. Peitä toisella palalla kelmua ja muotoile tästä noin 10 x 30 cm suorakaide. Kääri tuorekelmut ympärille ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi. Sitten voitkin siirtyä muihin hommiin. Älä kiirehdi jäähdytyksen kanssa!

Ota molemmat kääröt jääkaapista ja avaa kääreet. Aseta voikerros pöydälle kapea puoli edessäsi, nosta taikinapala tämän palan keskelle. Taita voikerros sekä ylhäältä että alhaalta taikinapalan päälle. Jauhota pöytä ja aseta käärö pöydälle. Kauli suorakaiteen muotoiseksi, noin 10 x 30 cm kokoiseksi. Käännä taikina ylhäältä ja alhaalta kaksin kerroin ja käännä nämä vielä vastakkain. Tämä on kirjaksi kääntäminen. Kääri kelmuun ja laita taas jääkaappiin 30 minuutiksi. Taas pääset muihin hommiin.

Ota käärö jääkaapista ja toista edellinen ohje kaulimisesta ja kääntämisestä. Kääri kelmuun ja laita taas jääkaappiin 30 minuutiksi ja tee jotain muuta sinä aikana.

Mittaa pieneen kulhoon sokeri ja kaneli. Sekoita. 

Ota käärö jääkaapista ja kauli se 10 x 30 kokoiseksi suorakaiteeksi. Ripottele sokeri-kaneliseos päälle. Sitä on hurjan paljon tilaan nähden, mutta älä murehdi. Tee taikinalle kirjakäännös, jotta sokeri ja kaneli pysyy mukana. Tämä jälkeen kauli taikina  noin sentin paksuiseksi 12 x 25 cm kokoiseksi suorakaiteeksi. Kääri rullalle. Kääri taikinarulla kelmuun ja laita taas jääkaappiin 30 minuutiksi. Säädä uuni 200 asteeseen ja tee hetkinen muita hommia.

Päällystä kaksi uunipeltiä leivinpaperilla.

Ota taikinarulla jääkaapista, siisti päät ja leikkaa se kahdeksaksi viipaleeksi. 


 
Levitä tomusokeria reilusti työpöydälle ja kauli jokainen viipale yksitellen ohuiksi, jättimäisiksi pikkuleiviksi.

Näistä tulee tosi isoja, ovatko edes pikkuleipiä? No, onhan cookiesit jättimäisiä. Englanninkielisissä maissa muuten tuota kanapeen muotoista leivonnaista kutsutaan elefantin korvaksi.

Nosta ensimmäinen uunipelti uuniin ja paista 5-6 minuuttia. Laita toisen uunipellin alle vaikka kylmäkallet, jotteivät arlettet lämpiä pöydällä. Nosta pelti uunista ja käännä arlettet varovasti ympäri ja paista vielä 4-5 minuuttia, kullankeltaisiksi. Nosta ritilälle jäähtymään ja paista toinen satsi samoin. 

Anna jäähtyä kunnolla. Nauti teen tai kahvin kera. Tai miksei jäätelöannoksen kanssa. Taivaallisen hyvää ja vaivan arvoista!