maanantai 14. marraskuuta 2016

Spelttinen korianterikakku


Kuten kuvasta näkyy tämä kakku on epäonnistunut. Mutta makua se ei haitannut. Päätin laittaa blogiin tämän kuvan reseptin kera, koska ystäväni kuvittelevat ettei minulla mene koskaan kakku pieleen. 

Tämä oli uusi resepti, mutta päätin omista ajatuksistani huolimatta tehdä sen täsmälleen reseptin mukaan. Reseptissä mainittu vuoan koko oli mielestäni ristiriidassa Gill Mellerin kirjassa Gather olevan kuvan ja kakun ainemäärien kanssa. Tästedes käytän kokemustani, en orjallisesti noudata ohjeita. Kakku paistui hieman reseptissä mainittua aikaa pitempään, noin 65 minuuttia ja tuntui sitten kypsältä kädellä kokeillessa ja tikku tuli puhtaana ylös kypsyyttä kokeillessani. Annoin sen jäähtyä ohjeen mukaan viitisen minuuttia ja kaadoin appelsiinisiirapin kakun päälle. Sen jälkeen kakku romahti. Tämä tehdään jatkossa 20 cm halkaisijaltaan olevaan vuokaan. 

Tulen kakkua tekemään jatkossa, koska sen maku oli aivan ihana. Appelsiinin ja korianterin maut olivat mahtavat, mantelijauhe tuo oman makunsa eikä reseptissä oleva voimäärä tietenkään pahenna asiaa.

Esilämmitä uuni 175 asteeseen ja voitele sekä paperoi 20 cm irtoreunavuoka.

275 g huoneenlämpöistä voita
250 g ruokosokeria
4 rkl juoksevaa hunajaa
yhden luomuappelsiinin raastettu kuori
2 tl korianterin siemeniä paahdettuina ja murskattuina
4 isoa munaa
150 g puolikarkeaa täysjyväspelttijauhoa 
2 tl leivinjauhetta
150 g mantelijauhetta

Hunaja-korianterisiirappi:
4 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl korianterin siemeniä paahdettuna ja murskattuina
1 appelsiinin mehu

Paahda 4 tl korianterin siemeniä kuivalla pannulla ja murskaa ne morttelissa. 

Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi. Lisää yksitellen munat ja mukana lusikallinen spelttijauhoa, vaahdota tasaiseksi. 

Sekoita kuivat aineet ja lisää joukkoon 2 tl korianterin siemeniä ja appelsiinin kuoriraaste. Ripottele vaahtoon ja sekoita isolla lusikalla tai nuolijalla taikina tasaiseksi. 

Kaada taikina voideltuun ja paperoituun vuokaan, tasoita pinta. Laita vuoka paperoidun uunipellin päälle (vuoasta saattaa valua rasvaa) esilämmitettyyn uuniin ja paista 1 tunti tai kunnes kakku tuntuu päältä painaen joustavalta ja kypsyyttä kokeiltaessa tikku tulee puhtaana ulos. Kuten jo aiemmin mainitsin, tikku tuli ulos puhtaana vaikkei kakku ollut kypsä. Tarkasta, että myös kakku on myös irronnut vuoan reunoilta. 

Kakun paistoajan ollessa lopuillaan valmista hunaja-korianterisiirappi. Purista appelsiinista mehu ja kaada se paistinpannulle. Mittaa pannulle hunaja ja lisää loput murskatut korianterin siemenet. Keitä siirappia kokoon viitisen minuuttia. Jätä sivuun.

Nosta kakku jäähtymään vuoassaan ritilän päälle, anna jäähtyä viitisen minuuttia. Tee kakkuun tikulla reikiä sinne tänne ja kaada yhä vuoassa olevaan kakkuun siirappi paistinpannusta. Anna kakun jäähtyä vuoassaan vielä puolisen tuntia ennen kuin poistat sen vuoastaan ritilälle jäähtymään täydellisesti. Tämä kakku hyötyy maustumisesta päivän pari. 

Vein kakun mennessäni sukulointireissulle. Se tuli siellä syötyä isolla porukalla reilun vuorokauden aikana. Kukaan ei saanut vatsanpuruja kakusta :) 

Jatkokehittelyä:

Alla toisen yrityksen kuva. Tein sen 20 cm halkaisijaltaan olevaan irtoreunavuokaan. Vieläkin kakun keskusta romahti, vaikka paistoaika oli 65 minuuttia, kakku oli irronnut reilusti reunoista. Liekö niin, että tämän kakun kohdalla ei englantilainen resepti pidä paikkansa jauhojen painon kohdalta? Yleisesti kakut ovat onnistuneet juuri niin kuin ne ovat reseptissä olleet. Leivän teossa on ollut tarvetta lisätä vehnäjauhojen määrää 10-15 %. Koska tämä on vaan niin erinomaisen hyvän makuinen!



Kiitos, jos jaksoit lukea tänne saakka. Sain lopulta kakun onnistumaan, ihan vain vähän vajosi keskeltä! Hankin hienommaksi jauhettuja, puolikarkeita täysjyväspelttijauhoja. En lisännyt jauhon määrää. Paistoaika on yhä reilu tunti ja kakku vaatii loppuvaiheessa leivinpaperin suojakseen. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti