perjantai 3. helmikuuta 2017

Za'atar-kierteet ja labneh


Ystäväni Jonathan toi minulle joku aika sitten mausteita Lontoosta. Etsiessäni reseptiä, johon voisin käyttää za'atar-maustesekoitusta, löysin tällaisen leivonnaisen. Olen ymmärtänyt, että za'ataria käytetään oliiviöljyllä voideltujen ohuiden leipien päälle ripoteltuina, mutta tässä reseptissä siitä on tehty kierteitä. Resepti löytyi Guardianin nettisivuilta. Za'atar-mausteseoksen sisältö vaihtelee, minulla ollut seos sisälsi seesaminsiemeniä, vehnää, timjamia ja sumakkia. Saattoi siinä olla jotain muutakin. Olin syönyt za'atarilla maustettua lohifilettä Lontoossa Ottolenghin delissä taannoin. Siitä jäi mauste mieleeni ja halusin kokeilla sitä kotona. 

Tein sen kanssa tarjottavaksi labnehia ja se sopikin siihen erinomaisesti. Labneh on libanonilainen jukurtista valmistettu tuorejuusto. Sitä voi maustaa haluamallaan tavalla, minä opin tämän tavan River Cottagen kurssilla.

Labneh:
500 g turkkilaista jukurttia
1 tl suolaa
sitruunamehua
mustapippuria

Sekoita suola, sitruunamehu ja mustapippuri jukurtin joukkoon. Kaada maustettu jukurtti esim. harsokankaalla vuorattuun siivilään. Tee kankaasta pussi ja sulje se. Nosta siivilä kulhon päälle ja jääkaappiin. Voit käyttää myös suodatinpussia, mutta älä laita sitä kahvinkeittimen suppiloon ettet saa kahviaromista juustoa. Ellet niin halua. 

Valmistele labneh edellisenä iltana. Käytä leivontaan siitä valunut hera, ettei se mene hukkaan.

Za'atar-kierteet

800 g jauhoja
25 g sokeria
2 pss kuivahiivaa
100 g voita
4 dl heraa ja maitoa
2 munaa

täyte:
1,5 d oliiviöljyä
175 g za'atar-mausteseosta

muna voiteluun
seesaminsiemeniä päälle

Sekoita kuivat aineet isossa kulhossa. Sulata voi. Vatkaa hieman munia kulhossa ja lisää hera+maito sekä sulatettu voi. 

Lisää neste kuivien aineiden joukkoon ja sekoita hetki kulhossa. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Tähän menee reilut viisi minuuttia. 

Pyyhkäise kulho puhtaaksi ja öljyä se. Nosta taikinapallo kulhoon, peitä liinalla ja jätä nousemaan reiluksi puoleksi tunniksi. 

Paperoi korkea uunivuoka. Minä käytin 25x25-senttistä vuokaa, mutta jouduin ottamaan käyttöön myös 15x15-senttisen vuoan. 

Esilämmitä uuni 200-asteiseksi.

Kun taikina on kaksinkertaistanut kokonsa, kumoa se pöydälle ja kauli noin 60 x 30 sentin levyksi. Tee oliiviöljystä ja za'atarista tahna ja levitä se taikinan päälle. Rullaa taikina ja leikkaa se noin 2,5 sentin viipaleiksi. Sain taikinasta 25 palaa. Nosta palat leikkuupinta ylöspäin vuokaa riveittäin. Anna niiden nousta vuoassa noin 15 minuuttia.

Voitele munalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Siemenet eivät ole pakolliset, ei minultakaan kaapista löytynyt, vaikka olin muistanut niitä kotona olevan. Paista noin 25 minuuttia ja nosta uunista. Anna hetki jäähtyä ja tarjoile labnehin ja kasvisten kera.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti